Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy efektowny dla oka. Te danie często gości u mnie w domu. Do szpinaku możecie dodać też trochę pokrojonych na mniejsze części suszonych pomidorów.

Zamów składniki

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -duża podwójna pierś z kurczaka
  • -przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
  • -szpinak - 1 opakowanie (300 g)
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -ser feta (pół kostki)
  • -2 łyżki masła

Przygotowanie

Farsz szpinakowy:

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Mięso:

Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie płaty i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.

Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.

Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka.

Podsmażone roladki przekładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek).

Ja dodatkowo wykonałam szybki sos do roladek (na patelni po smażeniu roladek, wlałam trochę wody, zagotowałam ją, po czym dodałam odrobinę śmietanki i koperku). Możecie oczywiście podać zapieczone roladki bez żadnego sosu, które smakują równie pysznie 🙂

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Ina
    20 stycznia 2016 at 11:40

    Witam. Jakiego szpinaku użyć: mrożonego czy świeżego?

    • Reply
      Marta
      20 stycznia 2016 at 12:34

      Możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.

  • Reply
    Darmowe ogłoszenia
    24 lutego 2016 at 23:00

    Ładnie się prezentuje danie 🙂

    • Reply
      Marta
      26 lutego 2016 at 15:50

      Dziękuję, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

  • Reply
    Janex
    26 lutego 2016 at 11:22

    Jem mięsa, ale wybrednemu mężowi smakowało. Polecam, zwłaszcza, że szybko się robi 🙂

    • Reply
      Marta
      26 lutego 2016 at 15:47

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam.

  • Reply
    Krzysztof
    16 października 2016 at 09:55

    Proste, pyszne, wystarczy obsmażyć z jednej strony, spokojnie dojdą w piekarniku i nie wysuszą się. Zostawiłem część szpinaku i dodałem trochę 18% śmietanki .Powstał lekki sos szpinakowy którym polałem upieczone filety. Pyszne . Dziękuję za przepis.

  • Reply
    Paulina
    22 lutego 2017 at 13:10

    Ja zawsze gdy robię te roladki dodaję do nich sos czosnkowy, a ziemniaki kroje na ćwiartki i podpiekam w piekarniku

  • Reply
    JB
    11 stycznia 2018 at 19:42

    Trochę się rozwinęły ale wyszły pyszne 🙂 Do piekarnika włożyłam do naczynia żaroodpornego i przykryłam folią aluminiową. Podałam z frytkami z batatów i sosem słodko-kwaśnym . Pycha

  • Reply
    Beata
    12 grudnia 2018 at 19:51

    Jak Pani myśli, czy można zrobić roladki wcześniej i zamrozić, a upiec dopiero przed podaniem?

  • Reply
    alex
    3 maja 2021 at 13:00

    Super, wyszły przepyszne! Mięciutkie, nie suche 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.