Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą
Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy efektowny dla oka. Te danie często gości u mnie w domu. Do szpinaku możecie dodać też trochę pokrojonych na mniejsze części suszonych pomidorów.
Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą
Drukuj przepisSkładniki
- -duża podwójna pierś z kurczaka
- -przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
- -szpinak - 1 opakowanie (300 g)
- -2-3 ząbki czosnku
- -ser feta (pół kostki)
- -2 łyżki masła
Przygotowanie
Farsz szpinakowy:
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Mięso:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie płaty i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka.
Podsmażone roladki przekładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek).
Ja dodatkowo wykonałam szybki sos do roladek (na patelni po smażeniu roladek, wlałam trochę wody, zagotowałam ją, po czym dodałam odrobinę śmietanki i koperku). Możecie oczywiście podać zapieczone roladki bez żadnego sosu, które smakują równie pysznie 🙂
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Ina
20 stycznia 2016 at 11:40Witam. Jakiego szpinaku użyć: mrożonego czy świeżego?
Marta
20 stycznia 2016 at 12:34Możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.
Darmowe ogłoszenia
24 lutego 2016 at 23:00Ładnie się prezentuje danie 🙂
Marta
26 lutego 2016 at 15:50Dziękuję, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Janex
26 lutego 2016 at 11:22Jem mięsa, ale wybrednemu mężowi smakowało. Polecam, zwłaszcza, że szybko się robi 🙂
Marta
26 lutego 2016 at 15:47Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam.
Krzysztof
16 października 2016 at 09:55Proste, pyszne, wystarczy obsmażyć z jednej strony, spokojnie dojdą w piekarniku i nie wysuszą się. Zostawiłem część szpinaku i dodałem trochę 18% śmietanki .Powstał lekki sos szpinakowy którym polałem upieczone filety. Pyszne . Dziękuję za przepis.
Paulina
22 lutego 2017 at 13:10Ja zawsze gdy robię te roladki dodaję do nich sos czosnkowy, a ziemniaki kroje na ćwiartki i podpiekam w piekarniku
JB
11 stycznia 2018 at 19:42Trochę się rozwinęły ale wyszły pyszne 🙂 Do piekarnika włożyłam do naczynia żaroodpornego i przykryłam folią aluminiową. Podałam z frytkami z batatów i sosem słodko-kwaśnym . Pycha
Beata
12 grudnia 2018 at 19:51Jak Pani myśli, czy można zrobić roladki wcześniej i zamrozić, a upiec dopiero przed podaniem?
alex
3 maja 2021 at 13:00Super, wyszły przepyszne! Mięciutkie, nie suche 🙂