Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne.
Spaghetti bolognese
Drukuj przepisSkładniki
- Sos pomidorowy:
- - 1 duża passata pomidorowa lub 2 puszki pomidorów
- -czosnek – 2 ząbki
- -marchewka – 2 sztuki (starte na tarce o dużych oczkach)
- -przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
- -zioła: koperek, pietruszka
- -cebula – 1 sztuka
- -białe lub czerwone wino - 0,5 szklanki (niekoniecznie musi być)
- -szczypta cukru
- Dodatkowo:
- -makaron spaghetti
- -mięso mielone – 0,5 kg
- -ser żółty do posypania po wierzchu
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy. Dodajemy mięso mielone (warto je przed dodaniem przesiekać jeszcze na desce do krojenia aby nie było zbyt dużych kawałków) i smażymy aż mięso się zrumieni. Podlewamy winem i smażymy około 3 minuty na niedużym ogniu. Następnie wlewamy passatę lub pomidorki z puszki, wsypujemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy całą zawartość. Na sam koniec dodajemy zioła.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem po wierzchu.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Edyta
21 lipca 2016 at 23:23Często wracam do tego przepisu 🙂