Pewnie większość z Was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z Wami podzielę 🙂 Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł 🙂 W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się martwić, ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek, a po upieczeniu opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne, ale musicie uwierzyć mi na słowo 🙂 Przepis dostałam kiedyś od mojej koleżanki i od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu.
Biszkopt idealny
Drukuj przepisSkładniki
- -7 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1 szklanka maki pszennej
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na blaty.
43 komentarze
z majeczką w kuchni
23 lutego 2015 at 11:34Chyba kazdy z Nas ma swoj ulubiony przepis na biszkopt. Ja mam taki babciny, ktory zawsze sie udaje
be
27 lipca 2017 at 17:13Świetny biszkopt przez rzucanie na podłogę biszkopt jest równy idealny do totów.
Ania - Kto ugości moich gości?
23 lutego 2015 at 11:46Biszkopt bez proszku i jeszcze do tego upuszczony na podłogę – brzmi prawie jak jakieś czary:) Ja mam jeden przepis na biszkopt którego używam ale chętnie wypróbuję Twój do zrobienia tortu na przyszły weekend
Marta
23 lutego 2015 at 17:25Szczerze polecam 🙂 W piątek będę robić tort urodzinowy dla mojej córci właśnie na tym biszkopcie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
23 lutego 2015 at 12:03Piękny biszkopt, doskonały wręcz! Ja robię zazwyczaj z podobnego przepisu 🙂
Obiad gotowy!
23 lutego 2015 at 15:56Znam ten biszkopt – jest delikatny i bardzo puszysty. Prawdziwy biszkopt właśnie jest bez proszku:)
amandaricci-butikzprzepisami
23 lutego 2015 at 18:13Biszkopt pięknie wyrósł! Ale z tym rzucaniem na podłogę to żart? 😀
Marta
23 lutego 2015 at 18:30Nie, to nie jest żart 🙂 Polecam wypróbować przepis 🙂 Gwarantuję, że wyjdzie 🙂
Małgosia napiecyku
23 lutego 2015 at 18:43Biszkopt pięknie się prezentuje…zapachniało świeżym biszkoptem 🙂
Marzena
23 lutego 2015 at 18:53Taki biszkopt robię już od dawna i jest idealny, najlepszy przepis 🙂
Marta
27 lutego 2015 at 04:40Zgadzam się, to najlepszy przepis 🙂
Ania
23 lutego 2015 at 21:08I jaki wyrosniety 😉
Niki
6 marca 2015 at 22:32Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, zaraz po upieczeniu gorący biszkopt mam rzucić na podłogę i z powrotem włożyć do piekarnika aby tam ostygł ??????
Marta
7 marca 2015 at 07:57Dobrze rozumiesz 🙂 Gdy biszkopt się upiecze, trzeba rzucić go na podłogę (razem z formą) z wysokości około 40 cm. Następnie włożyć go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia 🙂
Monika
7 marca 2015 at 11:01Ja tez robię taki biszkopt od dawna ale ja go opuszczamy na blat stołu i juz nie wkładam spowrotem do piekarnika tylko zostawiam na wierzchu i sobie stygnie. Polecam biszkopt jest idealny, wysoki i puszysty.
Aga
10 czerwca 2015 at 08:42W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt?
Aga
10 czerwca 2015 at 08:43W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt? Pięknie urósł 🙂
Marta
10 czerwca 2015 at 08:47Piekłam w formie o średnicy 26 cm 🙂
Ela
6 stycznia 2016 at 14:53A ja nie rzucam o podłogę tylko odwracam go do góry nogami.Na tacę kładę kratkę
i biszkopt w blaszce odwrócony do góry nogami.Trzymam tak do wystygnięcia.
Nie wypadnie z blaszki bo boki tortownicy nie są wyłożne papierem ani wysmarowane
tłuszczem.Zawsze jest równy tak jak ten na zdjęciu.Tyle,że ja zawsze dodaję łyżeczkę proszku,bez proszku jeszcze nie robiłam.Muszę sprobować
Marta
9 stycznia 2016 at 00:27Polecam zrobić z mojego przepisu bez użycia proszku do pieczenia 🙂
Monika
9 stycznia 2016 at 19:04Właśnie się piecze dokładnie jak w przepisie postarają się zobaczymy
Marta
9 stycznia 2016 at 22:57Daj znać jak wyszedł 🙂
Zaciekawiona
10 stycznia 2016 at 18:44Witam. Czy z takiej proporcji składników wyjdzie mi biszkopt na prostokątnej blaszce 27 na 35??
Marta
10 stycznia 2016 at 18:56Tak,wyjdzie ale będzie o połowę niższy.
Katrina
14 stycznia 2016 at 20:43Właśnie upiekłam Twój biszkopt…
Jest idealny
Pierwszy raz mi wyszedł taki piękny
Jerzunia -
2 lutego 2016 at 08:18Przy najblizszej okazji wypróbuję biszkopt z Twojego przepisu.Pozdrawiam.
Marta
6 lutego 2016 at 22:18Polecam to mój niezawodny przepis! 🙂
Bons
2 lutego 2016 at 16:14Jakoś głupio z tym rzucaniem o blat czy podłogę.
Marta
6 lutego 2016 at 22:19Rzucanie jest po to aby biszkopt nie opadł 🙂
wiesia
8 lutego 2016 at 18:57Tez rzucam o podloge ale dodaje proszek. Czy na serio nie trzeba?
Marta
8 lutego 2016 at 22:01Jeżeli dobrze ubijesz białka a po upieczeniu rzucisz biszkopt z blaszką na podłogę to dodanie proszku do pieczenia jest zbędne. Biszkopt wyjdzie wysoki i równy 🙂
Agulek
24 lutego 2016 at 18:33Wspanialy przwpis. POLECAM
Beata
1 maja 2016 at 13:55Czy na taką ilość mąki nie może być 5 lub 4 jaja, pół szklanki cukru? Czy próbowała Pani tak piec, czy się uda?
Kasia
20 czerwca 2016 at 15:58A jak zmienić ilość mąki i ile dać kakao aby otrzymać biszkopt ciemny?
Marta
20 czerwca 2016 at 21:40Aby upiec biszkopt kakaowy należy zamiast mąki ziemniaczanej dodać kakao (tutaj proponuję dodanie 1/4 szklanki), reszta proporcji zostaje bez zmian 🙂
Wiesława
7 sierpnia 2016 at 08:35Ja nie mam jakiegoś sprawdzonego :(,zawsze jak wyrasta pieknie po upieczeniu opada:(. Wnet córki 2latka i na samą myśl,że mam upiec tort już się martwię.Może wina tego,że biszkopta ubijam mikserem najpierw na najszybszych obrotach a później na wolnych.Może to też wina mąki bo nie używam ze sklepu tylko z młyna(ze swojego zboża)…
Marta
15 sierpnia 2016 at 14:15Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaję, polecam więc wypróbować 🙂
Marta
26 listopada 2016 at 16:38Próbowałam już robić biszkopt ze wszystkich możliwych przepisów i NIGDY mi nie wychodzi. Albo nie wyrasta albo pada po wyjęciu;-(
Iwi
27 listopada 2016 at 06:02Przepis super dziekuje i to upuszczanie naprawde genialne biszkopt jest cud . a jak go „rzucam ” o podloge to wszyscy patrz jak na wariatke ha ha ha
Lubię ciasta
23 sierpnia 2017 at 22:06Witam! Od pewnego czasu zaglądam na tą stronę i bardzo nie lubię miary w postaci ilości szklanek. Czy mogłaby Pani podawać gramaturę? Pozdrawiam
Agnieszka
25 sierpnia 2017 at 19:24Super przepis. Biszkopt wyszedł idealny!
Aga
30 kwietnia 2019 at 19:40Mam tylko taką uwagę, że mi się całe ciasto nie zmieściło do tortownicy 26cm (nie chciałam wypełnić jej po brzegi). Teraz się piecze. Już urósł ponad brzeg. Może trochę opadnie, ale bałabym się całą masę wykorzystać.
Aga
30 kwietnia 2019 at 20:34Upiekł się bardzo ładnie, 1cm poniżej brzegu, mogłam więc jeszcze trochę masy dołożyć. Ale chyba nie całą. Pozdrawiam. Przepis bardzo fajny.