Sernik malinowy! Smakuje wyśmienicie 🙂 Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały wam maliny w zamrażalce koniecznie go zróbcie, nie pożałujecie 🙂 Zniknie z blaszki zanim się obejrzycie 🙂
Sernik malinowy
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -200 g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
- -100 g masła, rozpuszczonego
- Masa serowa:
- -750 g twarogu sernikowego
- -200 g cukru pudru
- -2 łyżki soku z cytryny
- -4 łyżki żelatyny
- -300 ml śmietany kremówki 30 %
- -400 g malin (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić)
- Dodatkowo:
- -1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
- -150 g malin
Przygotowanie
Spód:
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty lub herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy je do tortownicy, wyrównujemy i dokładnie dociskamy do spodu formy.
Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (1/3 masy odkładamy do drugiej miski).
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, połowę dodajemy do masy, mieszamy.
Białą masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia, na około 30 minut.
Maliny miksujemy blenderem (jeśli chcemy, pestki możemy przetrzeć przez sitko, ja tego nie robiłam).
Do pozostałej masy serowej dodajemy zmiksowane maliny, mieszamy.
W miseczce rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki żelatyny w 100 ml wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy malinowej, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą śmietanę kremówkę, mieszamy. Gotową masę malinową delikatnie wylewamy na stężałą masę serową.
Ponownie wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Dodajemy do niej zmiksowane maliny, mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch ciasta.
Dobrze schładzamy.
Smacznego 🙂
22 komentarze
Ania - Kto ugości moich gości?
27 marca 2015 at 21:34Ile ja bym teraz oddała za kawałek takiego serniczka, wygląda cudownie!
beti
28 marca 2015 at 18:32Cudny ten serniczek 🙂
Marta
31 marca 2015 at 21:03Dziękuje, sernik smakuje przepysznie 🙂
Obżarciuch
29 marca 2015 at 17:11bardzo smaczny sernik, te maliny przypominaja mi słoneczne lato 🙂
wedelka
29 marca 2015 at 23:42Cudowny 🙂
Marta
31 marca 2015 at 21:20To samo powiedzieli ci, którzy go próbowali 🙂
Konczi i Szpileczka
31 marca 2015 at 11:03Wygląda obłędnie!
Marta
31 marca 2015 at 21:15Dziękuje, tak również smakował 🙂
Angelika
3 kwietnia 2015 at 16:52Wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. W święta na pewno zaskoczę bliskich pysznym sernikiem malinowym.
Marta
4 kwietnia 2015 at 00:23To super, że sernik się udał i posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Agnieszka
27 maja 2016 at 13:51czy dół ciasta można podpiec, schłodzić i potem robić wszystko jak w przepisie?
🙂 robiłam z ciasteczkami owsianymi i jakoś tak rzadko wyszło:(
Natalia
21 czerwca 2016 at 12:08Czy zamiast malin mogą być truskawki
Marta
21 czerwca 2016 at 12:38Tak 🙂
Kamila
28 września 2016 at 14:58Jaki twaróg sernikowy Pani poleca
Marta
28 września 2016 at 15:57Twaróg z Piątnicy jest jak dla mnie najlepszy 🙂
Kamila
28 września 2016 at 16:10Proszę napisać jeszcze, czy to ma być twaróg w tzw wiaderku czy twaróg tłusty/półtłusty trzykrotnie mielony?
Marta
28 września 2016 at 17:29W tym przypadku lepiej sprawdzi się twaróg w wiaderku (Piątnica).
Ewelina
15 listopada 2016 at 21:43A czy maliny należy wczesnej rozmrozic? Czy można mrożone zblendowac?
Marta
15 listopada 2016 at 22:49Należy wcześniej rozmrozić:-)
Beata
15 listopada 2017 at 20:41Pokochałam ten przepis i to ciasto. Żeby mieć pretekst by je zrobić ciągle kogoś zapraszam. Jestem od niego uzależniona 🙂 Nawet moja przyjaciółka, która nie cierpi owoców zakochała się w nim. Polecam jako spód ciasteczka owsiane, świetnie się komponują z serem i malinami i smakują razem nieziemsko. Według mnie papier nie jest potrzebny, bez problemu wychodzi z tortownicy 🙂
Agata
10 lutego 2018 at 04:57Wczoraj zrobilam na wizyte mamy partnera, wg mnie jest pyszny 😀 zobaczymy co powie gosc 😉
Iza
2 sierpnia 2019 at 08:38Witam, chce zrobić ten sernik jednak w przepisie jest ze mase serowa wlewamy na spód i chłodzimy, a następnie do pozostałej masy serowej dodajemy maliny i resztę śmietany. Gdzie ten pozostały ser? Wg przepisu nic nie zostaje bo wlewamy go na spód? Proszę o pomoc. Pozdrawiam