Babeczki i muffinki/ Ciastka

Babeczki z owocami i mascarpone

Zapraszam was na cudowne w smaku babeczki z owocami i kremem z mascarpone.
Są mega smaczne! 🙂 Polecam na majówkę 🙂

Przepis na te babeczki zaczerpnęłam z książki (z moimi małymi modyfikacjami) : „Sezonowe słodkości” Cupcake Jemma.

babeczkibabeczki2babeczki3

Babeczki z owocami i mascarpone

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Babeczki:
  • -125 g mąki pszennej
  • -3/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -120 g cukru
  • -1/4 łyżeczki sody
  • -135 g miękkiego masła
  • -2 duże jajka
  • -skórka otwarta z połowy cytryny
  • -łyżka soku z cytryny
  • -łyżka mleka
  • Maślana baza herbatnikowa:
  • -25 g masła
  • -140 g herbatników pełnoziarnistych
  • -łyżeczka miodu
  • Papka owocowa
  • -200 g świeżych lub mrożonych owoców *(ja użyłam czerwonych porzeczek, borówek i truskawek)
  • -50 g cukru
  • -opcjonalnie: sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • -100 ml śmietany kremówki 30 %
  • -200 g serka mascarpone
  • -2 łyżki cukru
  • * w oryginale były jagody

Przygotowanie

Maślana baza herbatnikowa:

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Herbatniki mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy do masła i dobrze mieszamy.

Wykładamy po 1 łyżeczce masy do każdej papilotki, dociskając lekko łyżeczką (tworząc płaską warstwę).

Babeczki:

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, masło, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mleko i miksujemy jeszcze chwilkę.

Masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Papka owocowa

Owoce z cukrem przekładamy do garnka, gotujemy na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając, około 15-20 minut aż owoce zgęstnieją. Możemy przyspieszyć ten proces, miażdżąc owoce delikatnie łyżką lub widelcem.

Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z kuchenki i jeszcze ciepłą przecedzamy przez sitko, wyciskając tyle soku, ile się da. Jeśli owoce są za mało słodkie, można je dosłodzić lub dodać odrobinę soku z cytryny jeśli są za słodkie.

Gotową papkę przelewamy do miseczki i studzimy.

Krem:

Śmietanę i serek mascarpone przekładamy do misy miksera, miksujemy do otrzymania gęstego kremu, pod koniec dodając cukier puder (nie ubijamy zbyt długo, aby masa się nie zważyła).

Wykonanie:

Gdy babeczki ostygną, wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków robimy dziurkę w każdej z nich, rozszerzamy otwór, przekręcając lekko pałeczką, a następnie używamy rękawa lub szprycy, by napełnić każdą dziurkę odrobiną owocowej papki.

Każdą babeczkę dekorujemy kremem za pomocą szprycy. Wierzch możemy dodatkowo udekorować odrobiną papki, którą rozprowadzamy za pomocą patyczka.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    2 maja 2015 at 22:07

    Te babeczki wyglądają cudnie. Zabieram sobie jedną 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:19

      Babeczki zrobiłam rano i jeszcze tego samego dnia znikły. Wszystkim bardzo smakowały:)
      Zapraszam Marzenko, upiekę dla Ciebie dodatkową porcję 🙂

  • Reply
    Megly
    3 maja 2015 at 06:08

    Jestem pod wrażeniem! Same w sobie babeczki wyglądają jak milion dolarów. A jeszcze ten smak. Uwielbiam takie mascarponowe/śmietanowe masy z przełamaną nutką owocową- owoce leśne nadają się doskonale. Całość wygląda wykwintnie i kusi do skosztowania 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:20

      Dziękuje kochana 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    3 maja 2015 at 19:34

    Genialne! Wyglądają przecudownie!

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    4 maja 2015 at 10:19

    Cudne babeczki, chętnie się poczęstuję 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.