Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam je na majówkę, wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie porzeczkowym.
Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -7 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1 szklanka mąki pszennej
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa jogurtowa:
- -800 g jogurtu greckiego
- -300 ml śmietany kremówki 30 %
- -4 łyżki żelatyny
- -150 g cukru pudru
- Dodatkowo:
- -czerwone porzeczki (ja użyłam około 450 g)
- -2 galaretki czerwone
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.
Masa jogurtowa:
W misie miksera mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem. Odkładamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do niej łyżkę masy jogurtowej, mieszamy a następnie dodajemy kolejne 4 łyżki i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do masy jogurtowej i mieszamy, pod koniec dodając ubitą na sztywno śmietanę.
Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzącej wody.
Dolny blat biszkoptu przekładamy do blaszki, wylewamy tężejącą masę jogurtową. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy świeże lub mrożone porzeczki (nie rozmrażamy ich wcześniej) a całość zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Marzena
5 maja 2015 at 12:43Martuś wspaniałe ciasto 🙂
Marta
5 maja 2015 at 16:23Dziękuje Marzenko 🙂 Z chęcią Cię poczęstuje, musisz tylko napisać gdzie mam dostarczyć ciacho 🙂
Marta
5 maja 2015 at 14:39Jak z czerwonymi porzeczkami to ja jestem jak najbardziej na tak 😀 Bardzo lubię takie ciacha 😉
Marta
5 maja 2015 at 16:24Ja bardzo lubię czerwoną porzeczkę a szczególnie w takich ciastach 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
5 maja 2015 at 18:00Zapisane! I nie będę czekać do sezonu tylko wykorzystam pozimowe resztki czarnych porzeczek 🙂 Ta masa z jogurtu bardzo mnie zaciekawiła
Marta
10 maja 2015 at 23:16Masa jogurtowa to był mój mały eksperyment 🙂 ciasto wyszło lekkie i delikatne 🙂
Ania
5 maja 2015 at 18:57ciasto jogurtowe i owoce to najlepsze połączenie 🙂
Małgosia napiecyku
6 maja 2015 at 13:47U mnie w tym roku porzeczka bardzo obrodzi, już nie mogę się doczekać 🙂 Ciasto leciutkie, w sam raz na letnie popołudnie 🙂
Megly
6 maja 2015 at 16:38Kocham takie lekkie ciasta na biszkoptach. Zwłaszcza na wiosnę, gdy pogoda jest ciepła i nie ma się ochoty na ciężkie, zasładzające smakołyki. Ale bym zjadła tę pychotkę… no i jeszcze te owoce. Pozdrawiam 🙂
Marta
10 maja 2015 at 23:19Zapraszam, mogę zrobić drugą porcję 🙂
Obiad gotowy!
6 maja 2015 at 17:21cudny torcik! lekki i smakowity, a porzeczki pewnie nadają mu ciekawego rześkiego smaku! z galaretką w sam raz na lato
Marta
10 maja 2015 at 23:43Dziękuje 🙂 Ciasto podbiło nasze kubki smakowe 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
6 maja 2015 at 17:49Wspaniałe ciasto, z galaretką i owocami bardzo lubię 🙂
z majeczką w kuchni
6 maja 2015 at 21:17Lubię delikatne ciasta na biszkopcie. Takie z porzeczkami niebo w gębie
aga
31 lipca 2017 at 20:34Beznadziejne. Dwa razy robiłam i dwa razy galaretka poszła w biszkopt. Trzeba chyba kłaść taką, która się nożem kroi. Jedynie w smaku dobre.
Marta
1 sierpnia 2017 at 22:12Wydaje mi się, że to wina galaretki, musiała być nakłada zbyt płynna na biszkopt z owocami. W przepisie podana jest mniejsza ilość wody niż na opakowaniu.