Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem czarnego ryżu, który ma lekko orzechowy smak. Można podać ją na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. Przepis na rybę pochodzi od Ewy Wachowicz. Jedne co zmieniłam to ilość cukru i oleju w przepisie, którą zmniejszyłam, resztę pozostawiłam bez zmian.
Ryba słodko - kwaśna z czarnym ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- -700 g filetów np. z morszczuka, dorsza (ja użyłam morszczuka)
- Ciasto:
- -3 jajka
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- -3 łyżki mąki pszennej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -sól
- -olej do smażenia
- Sos:
- -3/4 szklanki oleju (ja użyłam 0, 5 szklanki)
- -1 puszka ananasa
- -3 marchewki
- -1 słoik papryki marynowanej
- -6 ząbków czosnku
- -5 łyżek octu winnego (ja dałam 4 łyżki)
- -5 łyżek sosu sojowego
- -12 łyżeczek cukru (ja dałam 4 łyżki, myślę, że to wystarczająca ilość)
- -2 łyżeczki curry
- -3/4 szklanki wody
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -300 g czarnego ryżu
Przygotowanie
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka, mąki, sól i proszek do pieczenia roztrzepujemy rózgą (powstanie ciasto naleśnikowe). Obtaczamy w nim filety i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Sos:
Olej wlewamy na dużą, głęboką patelnię, dodajemy zalewę z ananasa i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy na małym ogniu, aż marchewka zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i kawałki ananasa. Czosnek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlewamy ocet winny i sos sojowy. Dodajemy cukier i curry. Delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy usmażoną rybę i podgrzewamy w sosie.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marta
19 maja 2015 at 12:34I właśnie skusilaś mnie na rybkę! 😉
Marta
19 maja 2015 at 20:08Polecam, jestem pewna, że Ci posmakuje 🙂
Megly
19 maja 2015 at 17:54Super pomysł. Lubię rybki w różnych ciekawych odsłonach. Taki obiadek byłby bardzo pyszny. A jaki ładny i smaczny ryż. Przepadam za ryżem w daniach obiadowych, a dawno nie jadłam. Pozdrowieńka 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
19 maja 2015 at 18:34Świetny pomysł na rybę 🙂 Bardzo smakowite danie!
Marta
19 maja 2015 at 19:58Ryba smakuje świetnie, polecam 🙂
z majeczką w kuchni
20 maja 2015 at 09:29Świetny pomysł na rybkę