Pyszne, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką, masą z bitej śmietany i mascarpone. To jest mój autorski przepis na ciasto, mam nadzieję że wam posmakuje 🙂
Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -3/4 szklanki mąki pszennej u mnie z Kłos - Pol
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -2 galaretki czerwone
- -500 g czerwonej porzeczki
- -250 g serka mascarpone
- -300 ml śmietany 30 %
- -2-3 łyżki cukru pudru
- -płatki migdałowe
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, studzimy. Do wystudzonej galaretki wkładamy umyte i oczyszczone porzeczki. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Na biszkopt wylewamy galaretkę z owocami, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do całkowitego połączenia.
Na galaretkę z owocami wykładamy warstwę śmietany z mascarpone. Wierzch posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Odkładamy do lodówki.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
23 lipca 2015 at 17:53Jadłam kiedyś podobne ciacho ale z malinami. Ojoj Martuś z porzeczką to ono musi smakować obłędnie 🙂
madlene17
23 lipca 2015 at 21:01Muszę koniecznie upiec 🙂
Marta
23 lipca 2015 at 23:59Polecam, ciasto smakuje pysznie 🙂
Monika
12 sierpnia 2015 at 10:57Zrobiłam z malinami bo porzeczek już niestety nie ma.Obłędnie pyszne ;)))
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:12Super, z malinami kiedyś też robiłam 🙂
Ewa
10 czerwca 2018 at 12:05Właśnie piekę w tej chwili biszkopt,zobaczymy co wyjdzie,boję się tego rzucania blachą
Ewa
10 czerwca 2018 at 13:02Biszkopt wyszedł rewelacyjnie,rzucanie też
Ciasto efektownie wygląda i smakuje rewelacyjnie .
Pozdrawiam
ewa
10 lipca 2018 at 12:16mozna zrobic ten placek z zamrozonych pozeczek
Marta
16 lipca 2018 at 22:20Tak 🙂