Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na jagodzianki, dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Jagodzianki z białym serem
Drukuj przepisSkładniki
- -550 g maki pszennej
- -20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- -100 g cukru
- -300 ml mleka, letniego
- -pół łyżeczki soli
- -60 g masła
- -2 duże jajka
- Masa serowa:
- -400 g twarogu półtłustego (najlepiej w kostce, nie zmielony)
- -2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- -2 żółtka
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -5 łyżek cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- -400 g jagód, do posypania
- Lukier:
- -1 szklanki cukru pudru
- -3 łyżki wrzątku
Przygotowanie
Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i 100 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do 200 ml letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajka, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera (wykonanie poniżej), posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem* na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Jeśli chcemy, możemy polukrować Jeszcze ciepłe bułeczki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.
Lukier:
Cukier puder mieszamy energicznie łyżką z wrzątkiem.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Agnieszka - PolskaZupa
30 lipca 2015 at 09:25Ostatnio mój mąż zapytał dlaczego w tym roku nie było jeszcze jagodzianek. Jakoś tak wyszło, ale chyba mnie zachęciłaś i zrobię. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
Marta
31 lipca 2015 at 06:43Polecam, my uwielbiamy takie jagodzianki 🙂
Marzena
30 lipca 2015 at 09:37Pysznie wyglądają 🙂
Marta
31 lipca 2015 at 06:42Dziękuje Marzenko 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
30 lipca 2015 at 11:02Mniam, ale bym zjadła taką!
Obiad gotowy!
30 lipca 2015 at 14:19są najlepsze! u nas wszyscy za nimi szaleją;)
Marta
31 lipca 2015 at 06:39My też je uwielbiamy 🙂
Kasia
31 lipca 2015 at 17:00Ile jagodzianek wychodzi z tego przepisu?? 🙂
Marta
31 lipca 2015 at 17:06Z podanego przepisu wychodzi 18-20 jagodzianek 🙂
Mikołaj
6 czerwca 2017 at 23:45Aż ślinka cieknie jak się ogląda Pani przepisy 😛