Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy przepis to ogórki z przecierem pomidorowym, które robiłam już w zeszłym roku. Teraz zrobiłam je z podwójnej porcji, ponieważ bardzo nam smakowały. Są miękkie i lekko octowe, w sam raz jako dodatek do schabowego czy mielonego 🙂
Drugą propozycją jest przepis, który znalazłam dość niedawno i robię je dopiero pierwszy raz. Skusiłam się po rekomendacji Kasi, mam nadzieję że będą równie pyszne jak te z przecierem :-). Jeśli jeszcze komuś zostały wolne ogórki to proponuję takie weki na zimę 🙂
Składniki
- Ogórki z przecierem pomidorowym:
- -3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
- -0,5 kg cebuli (pokrojonej w kostkę)
- -2 łyżki soli
- -pół szklanki octu
- -pół szklanki oleju
- -szklanka cukru
- -słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
- -łyżka ziół prowansalskich
- Sałatka z cukinii i ogórków:
- -4 kg ogórków
- -1 kg jak najcieńszej cukinii (opcjonalnie)
- -700 g cebuli
- -700 g czerwonej papryki
- -700 g marchewki
- -5 ząbków czosnku
- -3 łyżki przecieru pomidorowego (ja dałam cały słoiczek o pojemności 190 g)
- -1 szklanka octu
- -3/4 szklanki oleju
- -1,5 szklanki wody
- -1 pełna szklanka cukru
- -3 łyżki soli
- -3 liście laurowe
- -1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)
- -płaska łyżeczka ziaren pieprzu
- -1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie
Ogórki z przecierem pomidorowym:
Ogórki mieszamy z cebulą i solą. Odstawiamy na 2 godziny.
Do garnka dodajemy ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy i zioła prowansalskie, zagotowujemy. Zalewę przelewamy do miski z ogórkami, mieszamy. Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy pokrywki. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
Sałatka z cukinii i ogórków:
Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek.
Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę (ja odstawiłam na 2 godziny).
Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut, wstawiając słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (lub w garnkach z wodą).
21 komentarzy
monia
28 lipca 2016 at 15:40a czy słoiki trzeba odwracac do gory dnem?
Marta
28 lipca 2016 at 18:41Nie, nie trzeba 🙂
Alicja
31 lipca 2016 at 18:49Droda Marto , świetne przepisy napewno wykorzystam ten na ogórki z przecierem.Bardzo jasno wszystko napisane nawet dla osób które zaczynają gotować.Napewno będę tu zaglądała pozdrawiam
Alicja
18 sierpnia 2016 at 18:23Droga Marto, czy do ogórków z przecierem nie dodaje się wody? Chodzi mi oczywiście o zalewę? Pozdrawiam.
Marta
18 sierpnia 2016 at 22:15Nie dodaje się wody do zalewy, ponieważ ogórki po odstaniu z solą puszczają wodę i jest jej wystarczająco 🙂
Wika
24 sierpnia 2021 at 09:36Witam chciałabym zrobić te ogóreczki mam pytanko czy wodę którą puszczą ogorki odlewamy.czy do niej dodajemy zalewę
e.t.
23 sierpnia 2016 at 13:48Witam,
Zrobiłam i jedne i drugie. DO tych z ziołami dodałam troche marchewki startej na tarce.
Obie sałatki wyszły super!!! Mi bardzo smakują. Mój syn tez się zajada:)
Polecam! I dzięki za przepis.
Marta
25 sierpnia 2016 at 13:45Super, cieszę się, że sałatki smakują 🙂
Kris
31 sierpnia 2016 at 23:30Witam! Marto czy te ogórki do sołatki to obieramy ze skórki?Pozdrawia
Kris
2 września 2016 at 15:31Obieramy jestem gapa
laik:)
11 września 2016 at 12:19Ja nie obierałam ogórków i takie są lepsze jak te obierane tylko gorzej się je trze na tarce:(
bb
11 września 2016 at 15:48Witaj
Wlasnie dzis szukajac inspiracji na kilogramy ogorkow, ktorymi zasypal mnie nasz tunel, znalazlam Twoj blog. Przecier pomidorowy tez bedzie wlasny. Szukujemy ogorki wh Twojego przepisu. Trzymaj kciuki!!!:)
Mariusz
18 lipca 2017 at 21:55Uffff, porcja x4. Teraz pasteryzacja i może być wojna 😉 Oczywiście o to kto nabierze większą porcję do obiadu 😉 Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich, którzy cenią smak swoich przetworów.
S.K.
5 sierpnia 2017 at 11:46Witam czy te ogórki do sałatki z cukinia maja być obrane czy ze skórką?
Marta
5 sierpnia 2017 at 12:47Ze skórką.
Emilia
19 sierpnia 2017 at 07:01Zrobilam te z cukinia! Zajebiste w smaku! Zrobilam 13sloiczkow i zostalo juz 8. Musze jeszcze dorobic bo cos czuje ze do zimy nie wytrzymamy! Dzieki za przepis! Polecam buraczki z papryka !
Hania
4 września 2017 at 17:22Czy dodajemy przecier pomidorowy płynny z kartonika? czy koncentrat że słoiczka?
Marta
4 września 2017 at 17:59Koncentrat ze słoiczka.
Ewa
4 sierpnia 2018 at 10:34Witaj jaką sól dodajesz?kamienna do przetworów czy kuchenna
Monika
2 sierpnia 2019 at 09:16Chcę zrobić ta sałatkę z cukinią.
Nie ma wzmianki o soli,gdzie ja dodać do zalewy?Czy na początku wymieszać z warzywami?
Monika
4 sierpnia 2021 at 11:03Ogórki Super,z tym że ja pozwoliłam sobie dodać jeszcze do zalewy 2 lyzki miodu i trochę keczupu pycha