Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Dzisiejszy przepis jest z serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety.
Smacznego!
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Drukuj przepisSkładniki
- -podwójna pierś z kurczaka
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -oliwa extra vergine
- -1 łyżka masła i olej do smażenia
- -po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- -opakowanie plasterków szynki parmeńskiej lub serrano (opcjonalnie plasterki boczku)
- -1 puszka krojonych pomidorów
- -1 kulka mozzarelli
- -bazylia do posypania
- Dodatkowo:
- -3 torebki ryżu, u mnie parboiled z Sonko
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem przecinamy pierś na pół w ten sposób otrzymamy 2 pojedyncze piersi. Każdą połówkę kroimy na kilka mniejszych części. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, polewamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w plasterki szynki.
Dużą patelnię rozgrzewamy. Rozpuszczamy na niej masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz układamy filety i smażymy z każdej strony po kilka minut. Wlewamy puszkę pomidorów, doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut, w połowie czasu filety przewracamy na drugą stronę. Dodajemy kawałki mozzarelli, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Wierzch posypujemy bazylią.
Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chrupiącą bagietką.
Smacznego
20 komentarzy
Megly
9 marca 2016 at 07:43Sosy pomidorowe to zdecydowanie coś, co lubię. A jeszcze posmak mozzarelli – poezja
Muszę przyznać, że danie wygląda niezwykle wykwintnie – palce lizać. A sposób jego podanie przypomina mi ten, jaki preferowany jest przez kucharzy w najlepszych programach kulinarnych
Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia 
Marta
10 marca 2016 at 23:38Dziękuję, przepis zdecydowanie należy do jednych z ulubionych
Pozdrawiam
Asia
9 marca 2016 at 09:37Uwielbiam połączenie pomidorów i mozzarelli
Mam tylko pytanie – jak wam wszystkim udaje się podać ryż w takim kształcie? Ja jedyne na co wpadłam to włożenie ryżu do foremek po babeczkach, ale i tak kształt jest zupełnie inny 
Marta
10 marca 2016 at 23:37Ryż podaję za pomocą specjalnych metalowych obręczy, do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchennym lub w internecie
dumna mama
9 marca 2016 at 11:59Zarówno kurczak i sos pomidorowy to rzeczy które pasują do wszystkiego
Wera
9 marca 2016 at 13:56Super przepis! Już ktoś tu pisał, że połączenie mozareli i pomidorów to doskonały pomysł. Zdecydowanie się z tym zgadzam!
Marta
10 marca 2016 at 23:36Ja również się z tym zgadzam
Pozdrawiam 
Ewelina
9 marca 2016 at 16:13Już wiem, co zrobię jutro na obiad
Dam znać jak wyszło!
Marta
10 marca 2016 at 23:35W takim razie czekam na opinię
Pozdrawiam
Emila
9 marca 2016 at 16:43Ekstra przepis. W ogóle masz tu fajne przepisy, może wydałabyś jakąś książkę kucharską dla opornych?
Marta
10 marca 2016 at 23:35Dziękuję, wydanie książki to moje małe marzenie, może kiedyś się spełni
Pozdrawiam
Krysia
10 marca 2016 at 10:14Super przepisy Marto
Pozdrawiam!
Marta
10 marca 2016 at 23:33Dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof
16 marca 2016 at 18:25Bardzo fajny przepis:) Czy mogę przygotować tak pierś z indyka?
Marta
17 marca 2016 at 15:17Oczywiście
Ewa
21 marca 2016 at 11:32Naprawdę super jest ten przepis – nawet mi wyszło obłędne danie
Szczypiorek
7 kwietnia 2016 at 12:35Ekstra!
bluejustynka
8 kwietnia 2016 at 09:45Pyszne i szybkie danie. Rodzince smakowało. Szczególnie aromatyczny sos paprykowy ze śmietaną. Ja wykorzystałam i polecam śmietanę Zott Natur 12%. Jest idealna i świetnie podkreśla smak dania;)
Karolina
8 kwietnia 2016 at 10:07Super danie, naprawdę polecam
Ale polecam też zastanowić się nad jakością wody w naszych kranach i jej związkiem z potrawami ? kilka lat temu zauważyłam, że kurczak myty pod kranówką nieładnie pachnie. Nie wiem dlaczego, ale miał bardzo specyficzny, drażniący zapach. Zwracam na to uwagę, od kiedy pracuję w Delta Pomorze. Na szczęście się przeprowadziłam teraz mogę cieszyć się smacznymi potrawami i do gorącej, pysznej herbaty 

Z kolei to samo miałam przy gotowaniu makaronów i ryżu ? taki dziwny osad na powierzchni. W każdym razie danie wyszło przepyszne i każdemu polecam tego bloga, bo można jeść i jeść, korzystając z tych przepisów
joasia.kucharska
19 kwietnia 2016 at 21:56Super przepis…. i jakie piękne podanie