Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik gotowany to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Przygotowany na herbatnikach, bez pieczenia zajmie Wam niewiele czasu. Smakuje wyśmienicie. Polecam na deser do popołudniowej kawki 🙂
Sernik gotowany bez pieczenia
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
- -4 duże jajka (użyłam L)
- -200 g masła
- -3/4 szklanki cukru
- -łyżka cukru z wanilią
- -2 budynie waniliowe
- -200 ml mleka
- -około 400 g herbatników
- Polewa:
- -150 ml śmietany kremówki
- -100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- -1 czubata łyżka masła
Przygotowanie
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy.
Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem aby miała idealną konsystencję.
Budynie dokładnie mieszamy w mleku i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie podobna do gotowego budyniu).
Kwadratową foremkę o wielkości około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy herbatniki i wylewamy polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego 🙂
33 komentarze
Miroslavkac
16 maja 2016 at 15:29FAJNY POMYSŁ, WYGLĄDA NA PYSZNY, A DUŻO SZYBCIEJ SIĘ GO ROBI, NIŻ TRADYCYJNY SERNIK 🙂
Megly
17 maja 2016 at 08:23Sernik gotowany jest o tyle świetny, że można go robić właśnie warstwowo. U mnie w domu tak dawno nie było takiego ciasta, ubolewam 🙁 Wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby, bo mam obecnie zepsuty piekarnik 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Obiad gotowy!
18 maja 2016 at 07:43Jadłam kiedyś gotowany sernik u sąsiadki i pamiętam, że był pyszny! Chętnie sięgnęłabym teraz po kawałek:) mogę?;)
kazimiera
19 maja 2016 at 17:02Przepis wspaniały.warty wypróbowania.
wedelka
20 maja 2016 at 10:13Ładnie się prezentuje 🙂 U mnie dziś także sernik gotowany, choć w nieco innym wydaniu 🙂
piegusek
22 maja 2016 at 20:20zrobiłam? chyba zamieszkam w Twojej kuchni
Ugotowana
7 listopada 2016 at 18:35Ja zrobiłam. Myślę, że na pierwszą warstwę powinno się kłaść chłodną a nie gorącą masę. Bo inaczej herbatniki namiękają.
Renata z Kozich Bród
22 grudnia 2016 at 19:15ELO siema
Bozena
23 grudnia 2016 at 20:27a cukru nie za dużo? Ewa Wachowicz dała 1 szklankę a w Pani przepisie są 3-4 szklanki….
Marta
23 grudnia 2016 at 21:02Oczywiście chodzi o 3/4 szklanki cukru 🙂
Gosia
30 grudnia 2016 at 17:48Wypróbowałam na Święta , super przepis , fajny szybki sernik bez pieczenia , ale właśnie dałam mniej cukru 😉 Polecam Wszystkim – smak prawdziwego sernika , mniej pracy 😉
Marta
30 grudnia 2016 at 20:47To prawda, sernik jest błyskawiczny w przygotowaniu 🙂
Ela
19 stycznia 2017 at 10:05Robiłam polecam naprawdę smaczny
Czytelniczka
26 stycznia 2017 at 23:39Czy może być ser z wiaderka? Nie mam aktualnie możliwości zmielenia sera
Marta
27 stycznia 2017 at 08:41Tak, oczywiście, może być z wiaderka 🙂
lu2000
29 stycznia 2017 at 00:55czy do budyniu uzyc tyle mleka ile na opakowaniu? czy moze mniej?
Marta
29 stycznia 2017 at 16:24Ilość mleka podana jest w przepisie.
Wiola
7 lutego 2017 at 11:59bardzo prosty sposób na pyszny sernik dziękuje .masa musi byćgorąca
internetowy360
10 lutego 2017 at 11:47Jeden z lepszych serniczków jakie jadłam, jest prosty i rewelacyjny. Ja na wierzch dodaję jeszcze wiórki kokosowe.
EWELKA
11 lutego 2017 at 17:40A polewa czekoladowa zgęstnieje bo boję się używać śmietanki zawsze do czekolady dodaje kilka łyżek mleka?
Marta
11 lutego 2017 at 21:43Tak, zgęstnieje.
Viktoria
19 kwietnia 2017 at 19:27zrobiony! rewelacja. polecam
Iza
10 listopada 2017 at 11:50Cudowny przepis 🙂 No i wreszcie nie ma problemu opadającego sernika 😉
Katarzyna
10 listopada 2017 at 16:02ile czasu należy gotować ser
Kasia
16 stycznia 2018 at 08:05Fajny przepis, ciasto wygląda obłędnie a ta polewa na nim taka równiutka. Musi być pyszne.
Jola
23 marca 2018 at 19:33Jaka gramatura budyniu?
Kamila
17 czerwca 2018 at 20:18Robiłam sernik z tego przepisu już kilka razy i za każdym kolejnym nie mogę się nadziwić jaki jest pyszny!!!! Doskonały przepis.
kura domowa
27 grudnia 2018 at 20:00Robiłam kilka razy z innego przepisu ale niestety był dość rzadki , czy z tego przepisu jest takiej konsystencji ze nie rozjeżdża się? I można bez problemu pokroić?
Tomasz
17 stycznia 2019 at 19:17Chciałem tylko dodać, że sernik bajeczny. Ja dołożyłem do sera jeszcze syrop z kwiatu bzu.
el-rosio
20 kwietnia 2019 at 19:52U nas kolejne święta z tym sernikiem jednak ja kupuję prawdziwy twaróg i „traktuję ” go blenderem. JEST PYSZNY
Kasia
19 września 2019 at 17:00Budynie maja byz z cukrem czy bez?
Ania
13 lutego 2021 at 22:33Dziękuję za przepis.
Ja dodałam jeszcze sok i skórkę z połowy cytryny. Miłego dnia.
Beata
29 września 2024 at 18:57Sernik gotowany robilam z różnych przepisów,ale ten jest mega pyszny,najlepszy ,dzieki wielkie❤❤❤