Pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i pomidorami. Bardzo smaczne, mięciutkie w środku, idealne na imprezę lub przekąskę. Można przygotować je również z innymi, dowolnymi dodatkami. Ja robiłam również z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Zapraszam do wykonania.
Pizzerinki
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -300 g mąki pszennej
- -25 g świeżych drożdży
- -3/4 szklanki ciepłej wody
- -1 łyżeczka soli
- -2 łyżki oliwy
- Sos pomidorowy:
- -3 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
- -2 ząbki czosnku
- -zioła: bazylia, oregano
- -pół łyżeczki cukru
- Dodatki:
- -1 mozzarella w kulce
- -1-2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
- -oregano, bazylia
- -pieprz, sól
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy szczyptę cukru, połowę wody i delikatnie mieszamy, Odstawiamy na 5-10 minut aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodajemy resztę wody, sól i oliwę. Mieszamy łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto odkładamy w misce przykryte ściereczką na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Do przecieru pomidorowego (gdy używamy koncentratu rozcieńczamy go niewielką ilością wody) dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy dodatki:
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki (koktajlowe kroimy na pół). Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w plastry.
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy na stolnicę, łączymy w kulę i dzielimy na 7 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach(nie wałkujemy) , rozciągamy dłonią na okrąg około 15 cm.Pracujemy szybko. Placki układamy na blaszce do pieczenia. Każdy smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, układamy plasterek sera mozzarella a następnie plasterek pomidora lub pomidorki koktajlowe ułożone nacięciem do góry. Posypujemy ziołami, pieprzem i solą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp. (250 stopni C) na około 10-15 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Lena
4 lipca 2014 at 04:10Pysznie wyglądają 🙂 Proste i każdemu smakuje.
Malwinka
4 lipca 2014 at 11:17Fajne, takie na dwa kęsy 🙂