Bułeczki ze szpinakiem
Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły naszą kolację 🙂 Smakują przepysznie – są miękkie, puszyste i bardzo smaczne 🙂
Bułeczki ze szpinakiem
Drukuj przepisSkładniki
- -1kg mąki
- -40g drożdży
- -2 łyżki cukru
- -200ml oleju
- -200ml mleka
- -300ml wody
- -30g soli
- -200 g szpinaku
- -3 ząbki czosnku
- -koperek
- -gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
- -czarnuszka do posypania bułeczek
- -1 roztrzepane jajko
Przygotowanie
Szpinak drobno siekamy (najlepiej za pomocą malaksera) i przesmażamy na patelni z dodatkiem czosnku. Studzimy.
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto chwilę wyrabiamy (tylko do połączenia składników) i dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy oba ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto jedno i drugie dzielimy na 16 równych kulek. Z zielonych części przygotowujemy kulki, ciasto jasne rozwałkowujemy na płaskie koła. Na każdym kole białego ciasta układamy zieloną kulkę, owijamy ciastem białym i formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie nacinamy z góry (na krzyż) i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy około 20 minut.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
piegusek
7 października 2016 at 09:14wspaniałe!
Megly
7 października 2016 at 10:18Pysznie wyglądają. Nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem pewnie by się skusiły z radością. Za czarnuszką wybitnie nie przepadam, ale przekonuję się do niej. Pozdrowionka – już prawie – weekendowe 🙂
Marta
7 października 2016 at 19:04Czy mozna dodać drożdże instant zamiast świeższe?jesli tak to ile?
Marta
8 października 2016 at 10:25Nie próbowałam robić tych bułeczek na drożdżach instant, ale myśle, że można. Musiałabyś dodać 20 g drożdży instant w tym przepisie.
Amatorka domowej kuchni
7 października 2016 at 19:53Niedawno przekonałam się do szpinaku i teraz dodaję go niemal do wszystkiego : ) Dawniej uważałam, że jest ?nijaki?, ale odpowiednio przyprawiony potrafi świetnie urozmaicić niejedną potrawę. Teraz z chęcią wypróbuję przepis na te bułeczki, będą jak znalazł na weekendowe śniadanie. Nie wiem jeszcze jak smakują, ale wyglądają przesympatycznie : ) No i jest czarnuszka, którą lubię i często dodaję do domowego chleba, więc tym bardziej muszę spróbować, pozdrawiam serdecznie!
Kasia
19 marca 2022 at 12:55Rewelacja. Juz się upiekły. Są pyszne!