Gulasz pieczony w piekarniku
Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Tym razem chciałabym przedstawić Wam wersję gulaszu pieczonego z dużą ilością warzyw. Przygotowany w ten sposób smakuje niezwykle smacznie i aromatycznie. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Gulasz pieczony w piekarniku
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg łopatki wieprzowej
- -sól, pieprz
- -słodka i ostra papryka
- -ziele angielskie, liście laurowe
- -olej
- -500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- -3 czerwone papryki, pokrojone w większą kostkę
- -1 puszka czerwonej fasoli
- -1 duży por lub 2 mniejsze, pokrojony w plasterki
- -1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- -puszka krojonych pomidorów
- -2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -łyżka majeranku
- -łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy, aby mięso było dokładnie pokryte przyprawami. Patelnię dobrze rozgrzewamy, podsmażamy mięso z każdej strony, aby ładnie się zrumieniło. Przekładamy do dużego garnka glinianego lub naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec gulasz. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy przygotowaną dynię, paprykę, por, ziemniaki, odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów. Wszystko dobrze mieszamy. Dosypujemy jeszcze sól, pieprz i zioła. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do włączonego, ale jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Gulasz pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Pod koniec możemy zdjąć pokrywę i zapiekać gulasz jeszcze kilka minut.
Smacznego 🙂
Notatki
Mój gulasz upiekłam w glinianym, ręcznie robionym naczyniu do pieczenia o nazwie gjuwecz
Brak komentarzy