Sernik z suszonymi śliwkami
Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu 🙂 W związku z tym chciałabym rozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki sernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, a goście będą zachwyceni jego smakiem.
Sernik z suszonymi śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- Spód ciasteczkowy:
- -200 g herbatników kakaowych
- -3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- -3 łyżki masła orzechowego
- Masa serowa:
- -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- -250 ml śmietany kremówki 30 %
- -4 całe jajka
- -2 żółtka
- -3/4 szklanki cukru
- -łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżka mąki pszennej
- Polewa czekoladowa ganache:
- -50 ml śmietanki kremówki
- -50 g czekolady mlecznej
- -50 g czekolady deserowej
- -2 łyżki miodu
- -2 łyżki masła
- Dodatkowo:
- -200 g suszonych śliwek (kilka odkładamy do dekoracji)
Przygotowanie
Spód ciasteczkowy:
Herbatniki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania piasku. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy, dokładnie dociskając do formy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Do miski wbijamy wszystkie jajka oraz żółtka, roztrzepujemy rózgą. Dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy. Przelewamy do misy miksera. Następnie dodajemy twaróg, śmietankę oraz oba cukry. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)
Wykonanie:
Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównujemy. W środek masy wciskamy suszone śliwki (pokrojone na 4 części), zatapiając je w masie.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Polewa czekoladowa ganache:
Do małego rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy miód, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.
Wierzch sernika polewamy polewą czekoladową ganache, wierzch dekorujemy odłożonymi śliwkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Smacznego 🙂
3 komentarze
mlodakk
9 grudnia 2016 at 13:49Oj zjadła bym kawałeczek takiego pysznego serniczka
zuzia
13 grudnia 2016 at 19:25mmmmm pychota! i jak ładnie się prezentuje!
Beata
31 grudnia 2020 at 12:05Witam 🙂 Szukałam nieco odmiennego przepisu i tak trafiłam tutaj. Efekt – znakomity sernik, szybki i efektowny. Na stałe wpisuje się w odnowiony w tym roku mój świat wypieków. Życzę Pani udanego smacznego jak ten przepis Nowego Roku 🙂 Pozdrawiam i dziękuję.