Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość 🙂
Babka makowa z polewą czekoladową
Drukuj przepisSkładniki
- -1 szklanka białek
- -3/4 szklaki cukru
- -0,5 szklanki oleju
- -1 szklanka maku
- -1 szklanka mąki
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
- -50 ml śmietanki 30 %
- -70 g mlecznej czekolady
- -łyżka masła
- Dodatkowow:
- -orzechy do dekoracji
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy stopniowo olej, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, do połączenia.
Masę przelewamy do foremki na babkę (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przewracamy do góry dnem na talerz. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami.
Polewa czekoladowa:
Do małego rondelka przelewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy połamaną na mniejsze części czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie polewamy ciasto.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Amatorka
17 grudnia 2016 at 17:37Ale mi narobiłaś ochoty.. musi być pyszna 😉