Donaty z maszynki
Donaty (doughnuts) to amerykańskie pączki z dziurką. Tradycyjne wykonane są na drożdżach, które smażymy w głębokim tłuszczu. Ja mam dla was dzisiaj wersję trochę mniej kaloryczną – donaty w wersji pieczonej. W zasadzie są to mini donaty, takie na jeden kęs 🙂 Upiekłam je w specjalnej maszynce do donatów, którą możecie swobodnie dostać choćby w sklepach internetowych. Takie pieczone donaty w smaku nie przypominają jednak tych tradycyjnych, porównywałabym je ze smakiem pieczonych gofrów, ale mi to nie przeszkadza. Są smaczne i dużo lżejsze – doskonałe jako deser np. dla naszych dzieci. Możemy wierzch wzbogacić o kolorowy lukier, czekoladę lub kolorowe posypki.
Donaty z maszynki
Drukuj przepisSkładniki
- -260 g mąki pszennej
- -100 g cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 szklanka mleka (250 ml)
- -3 jajka
- -1/4 szklanki oleju (60 ml)
- Dodatkowo:
- -lukier lub czekolada do polania
- -opcjonalnie kolorowa posypka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie maszynkę na donaty rozgrzewamy, nalewamy małe porcje ciasta za pomocą łyżki i pieczemy donaty na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od urządzenia (u mnie zajęło to około 3-4 minuty).
Po upieczeniu dekorujemy wg uznania.
Smacznego 🙂
3 komentarze
piegusek
25 lutego 2017 at 18:49jakie śliczne, kolorowe
Kasia
16 września 2022 at 19:33Wychodzą bardzo smaczne
Pati
21 lipca 2023 at 18:34też mam to urządzenie! Chyba jutro znów zrobię donaty, bo aż zatęskniłam za tym smakiem 🙂