Dania obiadowe/ Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw. Doskonała na letni posiłek. Poza sezonem można wykonać ją z mrożonego kalafiora. Pyszna, lekka i niskokaloryczna, w sam raz dla osób dbających o linię.

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 110

Składniki

  • -1 ćwiartka z kurczaka
  • -3 marchewki
  • -2 pietruszki
  • -kawałek pora
  • -1 seler
  • -6 niedużych ziemniaków
  • -1 kalafior
  • -3 ziela angielskie
  • -4 ziarenka pieprzu
  • -3 liście laurowe
  • -1 ząbek czosnku (obrany)
  • -natka pietruszki
  • -natka selera
  • -świeży posiekany koperek
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Do dużego garnka wrzucamy kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, gałązki natki pietruszki i selera. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, zbieramy szumowinę. Wrzucamy ząbek czosnku, obrane, pokrojone w plasterki warzywa (marchewkę, pietruszkę i por) oraz obrany w kawałku seler. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Przekładamy do garnka. Gotujemy wszystko do miękkości. Wyławiamy z garnka gałązki selera, natki pietruszki oraz wyjmujemy mięso. Ugotowany seler rozgniatamy widelcem i przekładamy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koper i natkę pietruszki. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.