Ciasto Michałek dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy z tej kategorii tutaj 🙂
Ciasto Michałek
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:*
- -1 szklanka cukru
- -1/2 szklanki wody
- -3/4 szklanki oleju
- -3 łyżki kakao
- oraz:
- -5 jajek
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -1/2 szklanki cukru
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masa michałkowa:
- -250 g serka mascarpone
- -250 ml śmietanki 30%
- -250 g cukierków Michałki
- -2 łyżki cukru pudru
- -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku)
- Masa śmietanowa:
- -250 ml śmietanki 30%
- -250 g serka mascarpone
- -2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej)
- -50 g gorzkiej czekolady
- -100 g orzechów laskowych
Przygotowanie
Ciasto:
Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić do wystudzenia.
Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem wystudzoną kakaową mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
Masa michałkowa:
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Cukierki tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy.
Masa śmietanowa:
Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył).
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy w formie, wierzch ciasta smarujemy dżemem. Wykładamy masę z Michałków, rozsmarowujemy i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie wykładamy masę śmietanową, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Czekoladę tarkujemy na wiórki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na suchą ściereczkę, zwijamy ściśle i pocieramy dłońmi, aby pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobiamy ciasto.
Smacznego 🙂
Notatki
*blaszka o wymiarach 24x32 cm
12 komentarzy
Piegusek
17 lutego 2018 at 21:04Uwielbiam takie ciasta
Angelika Jaśkowiak
26 lutego 2018 at 15:35Mniam! Chyba muszą upiec, mój mąż (też Michał :P) z pewnością będzie zadowolony!
Catering Zielona Góra
27 lutego 2018 at 21:22Michałki to jedne z moich ulubionych cukierków. Za chwilę siadam i robię to ciasto chociaż zaraz ciemno. Mam nadzieję, że przypadnie mi do gustu jak cukierki 🙂
Justyna
12 października 2019 at 10:55Witam.Mam pytanie,mam jeden problem za każdym razem gdy piekę ciasto po 25-ciu min. środek ciasta mi się zapada.Staram się wszystko robić według przepisu a i tak powtarza się ten sam problem.Proszę o pomoc bo ciasto w smaku jest naprawdę dobre.
Dziękuję i pozdrawiam.Justyna.
Aleksandra
28 lutego 2018 at 08:12Mniam! Wspaniale wygląda to ciasto 🙂
codojedzenia
1 marca 2018 at 07:21Pyszne ciasto>. Lubię takie kremowe przekładane!
Anna
12 marca 2018 at 11:55Świetnie wygląda to ciasto! U ciebie zawsze pysznie!
Katarzyna
29 marca 2018 at 18:43Zrobiłam i wyszło przepyszne!!! teraz czas na kolejne. Świetne przepisy.
Marta
29 marca 2018 at 19:15Cieszę się że smakowało 😀
Typybukmacherskie.org
10 maja 2018 at 15:23Prawdziwa pyszność ;D
Magda
28 września 2018 at 17:31Mam pytanie, do ciasta ile tego cukru? Szklankę czy półtorej?
ewa
25 czerwca 2019 at 10:47A foremka jest na wielkosc?