Pyszne bagietki 🙂 Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować zaczyn a następnego dnia zagnieść ciasto i upiec. Pierwszego dnia zjedliśmy je z dodatkami na śniadanie a następnego zrobiłam z nich pyszne zapiekanki. Polecam 🙂
Bagietki z serem
Drukuj przepisSkładniki
- zaczyn:
- -0,5 szklanki mąki
- -0,5 szklanki letniej wody
- -mały kawałek drożdży (kulka wielkości groszku) lub 1/3 łyżeczki suchych
- ciasto:
- -2,5 szklanki mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol
- -2/3 szklanki wody
- -1 łyżeczka soli
- -1 łyżeczka cukru
- -2 łyżki masła
- -10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
- -50 g sera żółtego typu parmezan, bursztyn (ja użyłam goudy)
- Dodatkowo:
- -olej do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Dzień wcześniej, wieczorem w miseczce mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
Następnego dnia wodę podgrzewamy w garnku, rozpuszczamy w niej masło, cukier i sól. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, wlewamy lekko ciepłą wodę z masłem, dodajemy drożdże oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (około 10 minut), będzie lekko kleiste. Do ciasta wmieszać pokrojony w drobną kostkę ser. Dłonie posmarować olejem, uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, złożyć kilkakrotnie jak kopertę, rozpłaszczyć na prostokąt ok 20 x 30 cm. Ciasto pokroić na 4* podłużne paski (5 x 30 cm), każdy przekręcić kilka razy, formując wałek. Ułożyć na blasze w odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Nagrzany piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić blachę z bagietkami i piec ok 20-25 minut (po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni).
Upieczone bagietki wystudzić przykryte ściereczką.
*Ja zrobiłam 2 długie bagietki
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
23 lutego 2015 at 14:55Domowe pieczywko, pychotka!
Obiad gotowy!
23 lutego 2015 at 16:13Jak miło, że moje bagietki przypadły do gustu:) Są pyszne!
Marta
23 lutego 2015 at 17:22Bardzo mi smakowały 🙂 Dziękuje za super przepis 🙂
Ania
23 lutego 2015 at 20:27Na taka bagietke mam smak 😉 pieknie wygladaja 😉
Marta
27 lutego 2015 at 04:47Dzięki 🙂