Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef.
Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym
Drukuj przepisSkładniki
- Filet z kurczaka:
- -1 pierś z kurczaka
- - łyżeczka słodkiej papryki
- -sól, pieprz
- -5 łyżek oliwy z oliwek
- -2 łyżki masła klarowanego
- Sos kaparowy:
- -1 duże żółtko
- -2 łyżki musztardy dijon
- -łyżeczka octu winnego
- -2 szczypty soli
- -2 szczypty szczypty cukru
- -150 ml oleju
- -łyżka wrzątku
- -2 łyżki soku z cytryny
- -3 łyżki odsączonych kaparów
- -pieprz
- Bajgle:
- -350 g mąki pszennej
- -20 g świeżych drożdży
- -250 ml mleka
- -1 łyżeczka soli
- -1 łyżeczka cukru
- -50 g masła
- Dodatkowo:
- -1 roztrzepane jajko
- -sól i czarnuszka do posypania
- -dowolna sałata
- -opcjonalnie czerwona cebula
Przygotowanie
Filet z kurczaka:
Kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż na filety. Posypujemy papryką, solą i pieprzem. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
Sos kaparowy:
W miseczce ubijamy żółtko z musztardą, octem winnym, solą i cukrem. Następnie dodajemy po kropelce oleju i nadal ubijamy, aż postanie majonez. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy kapary (wcześniej przepłukane na sitku zimną wodą) z sokiem z cytryny i dodajemy je do majonezu. Można doprawić pieprzem. Gotowy sos przekładamy do lodówki.
Bajgle:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy mały dołek, dodajemy pokruszone drożdże. Mleko podgrzewamy z masłem do 40 stopni i zalewamy drożdże. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki (6-8 sztuk) o średnicy 6-7 cm, w środku każdej robimy niewielki otwór i delikatnie rozciągamy, aby powstała dziurka.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. Na wrzątek wkładamy po 2-3 bajgle, gotujemy około 3 minuty i wyciągamy na bawełnianą ściereczkę. Po 2 minutach bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy solą i czarnuszką.
Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Bajgle układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut na środkowej części piekarnika.
Upieczone bajgle wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół.
Filety z kurczaka:
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy filety z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerzyk wyłożony papierem ręcznikowym.
Wykonanie:
Do środka każdego bajgla wkładamy listki sałaty, po kawałku kurczaka i polewamy sosem kaparowym. Podajemy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
2 marca 2015 at 08:40Fantastyczna kanapka. Wygląda pysznie 🙂
Marta
6 marca 2015 at 05:17Dzięki 🙂
Ania
2 marca 2015 at 21:30Kanapka idealna na wynos 😉
Ania - Kto ugości moich gości?
2 marca 2015 at 22:18Majstersztyk! Dla mnie taka kanapka z powodzeniem może zastąpić obiad!:)