Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z Was pamięta go z czasów dzieciństwa, kiedy to często był robiony przez nasze mamy na różnego rodzaju okazje. Wszyscy go uwielbiali 🙂 Blok jest chyba najprostszym deserem, bez pieczenia do przygotowania w domu (pomijam oczywiście czas chłodzenia). Niżej przedstawiam Was moją wersję tego przysmaku 🙂
Blok czekoladowy z bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mleka w proszku
- -100 g orzechów laskowych
- -50 g migdałów
- -200 g herbatników
- -250 g masła
- -4 czubate łyżki kakao
- -pół szklanki cukru (100 g)
- -200 ml wody
Przygotowanie
Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie przekładamy na czystą ściereczkę, którą pocieramy, aby pozbyć się skórki z orzechów.
Do dużej miski przekładamy podprażone orzechy laskowe, dodajemy migdały, rodzynki, mleko w proszku i pokruszone na mniejsze części herbatniki. Mieszamy i odstawiamy.
W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jeszcze gorącą masę przelewamy do miski z mlekiem i bakaliami (robimy to w kilku turach, między każdą należy przemieszać całość).
Powstałą masę przelewamy do kwadratowej formy (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną folią spożywczą. Dobrze ugniatamy, aby wyrównać powierzchnie. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia masy.
Powstały blok kroimy kostkę.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
smerfetka
29 grudnia 2016 at 16:11UWIELBIAM, UWIELBIAM! Musiałam az to wykrzyczeć. żeby można było sięgnąć po kawałeczek…pysznie wygląda.
Marta
30 grudnia 2016 at 20:45Blok czekoladowy uzależnia swoim smakiem 🙂
Sarna
30 grudnia 2016 at 09:10uwielbiam migdały i orzechy, od razu zjadłabym kilka kostek 😉
piegusek
2 stycznia 2017 at 09:28uwielbiam go szczególnie jak jest nocno napakowany dodatkami ?
Zdrowieija
12 stycznia 2017 at 19:38Oj oj, kusi jak nie wiem :d
Marta
13 stycznia 2017 at 10:41:))
Patrycja
20 stycznia 2017 at 22:47Uwielbiam takie słodkości 🙂