Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj.
Chutney śliwkowy
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg cebuli
- -1 kg śliwek
- -ok 400–450 g cukru*
- -sok z 1 cytryny
- -1/2 szklanki rodzynek
- -1/2 szklanki wody
- -ok. 150 ml octu jabłkowego
- -1,5 łyżeczki cynamonu
- -1 łyżeczka imbiru
- -2 goździki
- *cukier dodawajcie stopniowo, dużo zależy od śliwek i cebuli, możliwe, że wykorzystacie tylko połowę!
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, śliwki myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Przekładamy do wysokiej patelni lub garnka z wysokim dnem.
Dodajemy ocet, sok z cytryny, wodę, przyprawy, cukier, rodzynki i żurawinę. Stawiamy na ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i smażymy dalej na niewielkim ogniu, do zredukowania większości soku. Gdy chutney będzie już gęsty to przekładamy go do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
14 września 2014 at 13:50Pyszna propozycja, świetny dodatek do mięs 🙂
Marta
15 września 2014 at 23:35Jest pyszny, polecam 🙂