Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem i owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis 🙂
Ciastka francuskie z budyniem i owocami
Drukuj przepisSkładniki
- -2 opakowania ciasta francuskiego
- -1 budyń waniliowy
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżki cukru
- -2 szklanki mleka
- Dodatkowo:
- -dowolne owoce: u mnie brzoskwinie, mandarynki, winogrona oraz banany
Przygotowanie
Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Dzielimy go na 15 równych kwadratów. W dziesięciu wycinany w środku koła za pomocą niedużej szklanki lub kieliszka (pozostałe 5 pozostawiamy bez zmian). Z drugim ciastem robimy tak samo.
Całe kwadraty smarujemy rozbełtanym białkiem. Następnie dwa kwadraty z dziurką zlepiamy ze sobą, smarując je w środku białkiem. Układamy je na przygotowanym kwadracie, zlepiamy je ze sobą. Postępujemy tak z resztą ciasta. W ten sposób otrzymamy po 5 ciastek z każdego ciasta, czyli łącznie powstanie nam 10 ciastek.
Przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Budyń:
Budyń mieszamy z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy.
Wykonanie:
Wystudzony budyń układamy w zagłębienia ciastek (jeśli ciasto mocno wyrosło w zagłębieniu, można docisnąć je lekko łyżeczką). Wierzch dekorujemy owocami.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
7 stycznia 2015 at 19:49Pyszne, aż ślinka cieknie 🙂
napiecyku
8 stycznia 2015 at 20:33Idealne na karnawał, nikt im się nie oprze 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
9 stycznia 2015 at 22:38Pyszne 🙂 Ładnie się prezentują