Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem

Ciasto Ambasador

Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta, któremu nikt się nie oprze 🙂 Piecząc je wydawało mi się, że ciasto będzie przesłodzone, ale myliłam się – wyszło idealne, a dzięki dodaniu alkoholu było bardziejwyraziste w smaku. Polecam 🙂

Ciasto Ambasador

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Biszkopt:
  • -4 jajka
  • -2/3 szklanki cukru
  • -1/2 szklanki mąki pszennej
  • -3 płaskie łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa (podstawowa):
  • -1 litr mleka
  • -400 g miękkiego masła
  • -7 łyżek cukru
  • -2 budynie waniliowe bez cukru
  • -2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • -3 żółtka
  • -2 łyżki spirytusu
  • +dodatkowo do masy jasnej:
  • -puszka brzoskwiń w syropie (syrop pozostawiamy do nasączenia biszkoptu)
  • +dodatkowo do masy ciemnej:
  • -3 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • -100 g posiekanych orzechów włoskich
  • -100 g czekolady
  • -100 g rodzynek (sparzonych wcześniej wrzątkiem i dobrze osuszonych)
  • -skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy
  • Polewa:
  • -100 ml śmietanki 30%
  • -200 g nutelli (ok. 4 łyżki)
  • -2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • -1 opakowanie herbatników kakaowych
  • -1 opakowanie herbatników maślanych

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, odkładamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 35). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Masa budyniowa (podstawowa):

Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przygotowany budyń przykrywamy folią (aby nie powstał kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Powstałą masę dzielimy na pół.

Do jednej dodajemy dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Do drugiej masy dodajemy nutellę, posiekaną czekoladę i orzechy, startą skórkę z pomarańczy i rodzynki. Dobrze mieszamy.

Polewa:

Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garneczku. Podgrzewamy i energicznie mieszamy.

Wykonanie:

Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy kolejno masę czekoladową, ciemne herbatniki, na nich wykładamy masę z brzoskwiniami i jasne herbatniki. Na wierzchu wylewamy polewę czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Reply
    naszlakusmaku
    19 kwietnia 2016 at 15:46

    robiłam to ciasto 🙂 jest przepyszne, polecam 🙂

  • Reply
    Megly
    19 kwietnia 2016 at 20:12

    Znam i lubię. Bardzo wykwintne ciasto. Dobre na każdą okazję, nawet przed najbardziej wykwintnymi smakoszami nie bałabym się go zaprezentować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    Megly
    19 kwietnia 2016 at 20:15

    Coś mam problem z dodaniem komentarza na Twój blog 🙁 W każdym razie może teraz się uda. Bardzo lubię ciasto ambasador, znam je od dawna. Nie wstydziłabym się go zaprezentować nawet przed najbardziej wykwintnymi smakoszami. Wspaniałe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    krzysztof_wachol_89
    26 kwietnia 2016 at 08:29

    mmmmm pycha! 🙂 Będę ambasadorem tego ciasta 😉

  • Reply
    piegusek
    29 kwietnia 2016 at 07:28

    chyba zrobię na majówkę? wygląda pysznie!

    • Reply
      Marta
      29 kwietnia 2016 at 16:01

      Polecam, ciasto smakuje wyśmienicie 🙂

  • Reply
    Ania
    9 maja 2016 at 12:44

    Aż ślinka cieknie 😉

  • Reply
    Gosia
    30 grudnia 2016 at 17:52

    Super ciasto , przepyszne 🙂 Wypróbowałam przepis na Święta , goście byli zachwyceni 🙂 Dziękuję , zagoszczę tu na stałe 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      30 grudnia 2016 at 20:43

      Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało 🙂

  • Reply
    Ela
    13 stycznia 2017 at 08:35

    Zrobiłam ciasto POLECAM 🙂 PYSZNE

  • Reply
    Asia
    2 marca 2017 at 17:36

    Jakie wymiary blaszki?

    • Reply
      Marta
      2 marca 2017 at 20:56

      wymiary około 24 x 35 cm

  • Reply
    Ania
    2 grudnia 2017 at 23:59

    Trzeba dodawać spirytus?

    • Reply
      Marta
      3 grudnia 2017 at 08:30

      Można zastąpić wódką lub w wersji bezalkoholowej pominąć całkiem alkohol.

      • Reply
        Ania
        4 grudnia 2017 at 20:18

        Dziękuję, ja jestem w ciąży i mamy małego 3 latka wiec alkohol odpada;-) a bałam się ze smak może się dużo zmienić i ten spirytus jest konieczny;-) bo ciasto wyglada bardzo smakowicie

      • Reply
        Ania
        4 grudnia 2017 at 20:20

        Pani Marto czy jeśli zostanie mi ciasta po świętach będę mogła je zamrozić?

        • Reply
          Marta
          4 grudnia 2017 at 22:18

          Myślę, że tak 🙂

  • Reply
    Jola%
    24 grudnia 2017 at 15:42

    Według mnie te ciasto za bardzo smakuje masłem. Chyba zrobię wersja z bita smietaną i serkiem mascarpone.

  • Reply
    beatka
    12 grudnia 2018 at 17:05

    Ciasto będę robić po raz kolejny, tym razem na święta Jest przepyszne, znika w mgnieniu oka. I bardzo szybko się je robi mimo tylu składników Polecam

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type