Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą. Z tego przepisu wychodzi duża blacha podzielnego i pysznego ciasta dla całej rodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje.
Ciasto bananowiec
Drukuj przepisSkładniki
- Spód kawowy:
- -50 g masła
- -3 łyżki kakao
- -1 łyżka miodu
- -125 ml mleka
- -2 jajka
- -100 g mąki
- -100 g cukru
- -1 łyżeczka sody oczyszczonej
- -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Poncz:
- -1/2 szklanki zaparzonej kawy
- Kawowy krem budyniowy:
- -700 ml mleka
- -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- -3 żółtka
- -1 budyń śmietankowy
- -1 łyżka mąki pszennej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -1 op. cukru wanilinowego
- -250 g masła (miękkiego)
- -pół szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- -1 kg bananów
- -sok z 1/2 cytryny
- -3 łyżki gorzkiego kakao
- -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej)
- -250 g serka mascarpone
- -2-3 łyżki cukru pudru
- -60-80 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Spód kawowy:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło kroimy i wkładamy do rondelka, dodajemy kakao i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy jajka i mieszamy rózgą.
Do czystej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka i miksujemy dokładnie na małych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto).
Masę wlewamy do formy, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy, a następnie nasączamy mieszanką kawy. Wierzch smarujemy powidłami.
Kawowy krem budyniowy:
Z mleka odlewamy pół szklanki mleka, mieszamy je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.
Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (np. w chłodnym miejscu).
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Wykonanie:
Banany obieramy, kroimy na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykrywamy kremem kawowym. Posypujemy przez sitko kakao.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i serek mascarpone. Układamy na kremie i posypujemy startą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
posmakujto!
9 maja 2018 at 11:25Wygląda obłędnie! 🙂
Aleksandra Niewiadomska
14 maja 2018 at 09:01Pysznie wygląda to ciasto! Musze spróbować, bo uwielbiam ciasta bananowe.
Kamila
30 maja 2018 at 12:07Zrobię to ciasto na urodziny mojego męża, bo on uwielbia ciasto bananowe 🙂
codojedzenia
9 czerwca 2018 at 15:33To ciasto wygląda bardzo apetycznie! Lubię połączenie kawy z bananem.
Hania
19 sierpnia 2018 at 12:22Z wyglądu przypomina mi kopiec kreta 🙂
Kasia
11 października 2018 at 07:04Mam pytanie odnośnie bananów, czy one czarnieją w cieście ?
Patka
7 grudnia 2018 at 17:24Wlasnie jestem w trakcie pieczenia I nie moge znalezc w przepisie gdzie uzyc dzemu porzeczkowego 🙂
Marta
7 grudnia 2018 at 18:58Jest napisane w przepisie, dżemem smarujemy upieczony biszkopt.
Martyna
2 kwietnia 2020 at 15:05To chyba będzie teraz moim ulubionym cieście, naraz po 3-BIT 😀