Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Ciasto bananowiec

Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą. Z tego przepisu wychodzi duża blacha podzielnego i pysznego ciasta dla całej rodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje.

Ciasto bananowiec

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód kawowy:
  • -50 g masła
  • -3 łyżki kakao
  • -1 łyżka miodu
  • -125 ml mleka
  • -2 jajka
  • -100 g mąki
  • -100 g cukru
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • -1/2 szklanki zaparzonej kawy
  • Kawowy krem budyniowy:
  • -700 ml mleka
  • -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -3 żółtka
  • -1 budyń śmietankowy
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 op. cukru wanilinowego
  • -250 g masła (miękkiego)
  • -pół szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • -1 kg bananów
  • -sok z 1/2 cytryny
  • -3 łyżki gorzkiego kakao
  • -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej)
  • -250 g serka mascarpone
  • -2-3 łyżki cukru pudru
  • -60-80 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Spód kawowy:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Masło kroimy i wkładamy do rondelka, dodajemy kakao i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy jajka i mieszamy rózgą.

Do czystej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka i miksujemy dokładnie na małych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto).

Masę wlewamy do formy, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy, a następnie nasączamy mieszanką kawy. Wierzch smarujemy powidłami.

Kawowy krem budyniowy:

Z mleka odlewamy pół szklanki mleka, mieszamy je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.

Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (np. w chłodnym miejscu).

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodajemy po łyżce ostudzony budyń.

Wykonanie:

Banany obieramy, kroimy na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykrywamy kremem kawowym. Posypujemy przez sitko kakao.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i serek mascarpone. Układamy na kremie i posypujemy startą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    posmakujto!
    9 maja 2018 at 11:25

    Wygląda obłędnie! 🙂

  • Reply
    Aleksandra Niewiadomska
    14 maja 2018 at 09:01

    Pysznie wygląda to ciasto! Musze spróbować, bo uwielbiam ciasta bananowe.

  • Reply
    Kamila
    30 maja 2018 at 12:07

    Zrobię to ciasto na urodziny mojego męża, bo on uwielbia ciasto bananowe 🙂

  • Reply
    codojedzenia
    9 czerwca 2018 at 15:33

    To ciasto wygląda bardzo apetycznie! Lubię połączenie kawy z bananem.

  • Reply
    Hania
    19 sierpnia 2018 at 12:22

    Z wyglądu przypomina mi kopiec kreta 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type