Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto jabłkowe z bakaliami

Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole, polecam 🙂

Ciasto jabłkowe z bakaliamiCiasto jabłkowe z bakaliami

Ciasto jabłkowe z bakaliami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -1,5 kg jabłek
  • -cynamon
  • -1,5 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -olejek migdałowy
  • -5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • -0,5 szklanki oleju
  • -4 szklanki mąki pszennej
  • -garść rodzynek
  • -szklanka orzechów (u mnie fistaszki)
  • -3 płaskie łyżeczki sody

Przygotowanie

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do puszczenia soku.

Po tym czasie dodajemy olejek migdałowy, żółtka, olej, sodę oraz mąkę. Mieszamy całość łyżką, dodając pod koniec orzechy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy delikatnie z masą.

Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (pieczemy do tzn suchego patyczka).

Ciasto po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    30 września 2014 at 20:30

    Ciasto pyszne, pełne smaków i aromatów 🙂 z chęcią bym takie zjadła do gorącej herbaty 🙂

  • Reply
    BETINA
    13 października 2014 at 17:57

    Wyśmienity przepis??muszę spróbować,brakuje mi w Göteborgu cukierenek z takimi smakołykami
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:16

      Dziękuje 🙂 Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.