Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole, polecam 🙂
Ciasto jabłkowe z bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- -1,5 kg jabłek
- -cynamon
- -1,5 szklanki cukru
- -1 cukier waniliowy
- -olejek migdałowy
- -5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- -0,5 szklanki oleju
- -4 szklanki mąki pszennej
- -garść rodzynek
- -szklanka orzechów (u mnie fistaszki)
- -3 płaskie łyżeczki sody
Przygotowanie
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do puszczenia soku.
Po tym czasie dodajemy olejek migdałowy, żółtka, olej, sodę oraz mąkę. Mieszamy całość łyżką, dodając pod koniec orzechy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy delikatnie z masą.
Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (pieczemy do tzn suchego patyczka).
Ciasto po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
30 września 2014 at 20:30Ciasto pyszne, pełne smaków i aromatów 🙂 z chęcią bym takie zjadła do gorącej herbaty 🙂
BETINA
13 października 2014 at 17:57Wyśmienity przepis??muszę spróbować,brakuje mi w Göteborgu cukierenek z takimi smakołykami
http://bit.ly/pakietmedyczny
Marta
14 października 2014 at 17:16Dziękuje 🙂 Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂