Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny.
Domowy cukier waniliowy
Drukuj przepisSkładniki
- -2 szklanki cukru
- -1 laska wanilii
Przygotowanie
Cukier przesypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Zeskrobujemy nasiona tępą stroną noża. Przekładamy do pojemnika. Laskę przecinamy na kilka mniejszych części i również przekładamy do cukru. Pojemnik szczelnie zamykamy. Wstrząsamy kilka razy. Odkładamy na około tydzień. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
17 grudnia 2014 at 22:26Taki domowy cukier jest najlepszy 🙂 pyszny do wypieków 🙂
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
19 grudnia 2014 at 00:12Domowy jest najlepszy, zgadzam się 🙂 Mój też już gotowy na świąteczne pieczenie 🙂