Street Food

Domowy hamburger

Pyszny domowy hamburger z domową pieczoną bułka (nie te napompowane gotowce w sklepach), której przepis znajdziecie pod tym linkiem bułki do hamburgerów. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie najlepszym.  Co tu dużo mówić… zapraszam do wykonania w swojej kuchni.

Domowy hamburger

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • Drobiowy kotlet:
  • -1 duża pierś z kurczaka
  • -sól, pieprz
  • - zioła: pietruszka, koper
  • -około 100 ml wody
  • Sos:
  • -6 łyżek majonezu
  • -3-4 małe ogórki konserwowe
  • -1 mała cebula
  • -2 płaskie łyżeczki musztardy
  • -3 spore szczypty czosnku w proszku
  • -3 spore szczypty słodkiej papryki
  • -1 łyżeczka octu winnego
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • Dodatkowo: (dowolne dodatki według uznania) :
  • - sałata
  • -ser żółty ( u mnie topiony cheddar)
  • -cebula ( grillowana wcześniej)
  • - pomidor
  • -ogórek szklarniowy
  • -małe ogórki konserwowe
  • - ketchup
  • -bułki do hamburgerów 8 sztuk ( najlepiej domowe, przepis u mnie na blogu)

Przygotowanie

Kotlety:

Mięso mielimy, dodajemy przyprawy, zioła i mieszamy. Następnie wlewamy wodę . Dłonią mieszamy mięso z wodą (mięso szybko wciągnie wodę) a następnie kulę mięsa rzucamy o miskę, w której było wyrabiane. Robimy tak kilka razy. Dzielimy na cienkie i duże kotlety ( średnica musi być nieco większą niż bułka). Jeśli mięso zbyt mocno klei się przy formowaniu kotletów, moczymy ręce w zimnej wodzie.

Mięso kładziemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu kotleta na drugą stronę kładziemy po plasterku żółtego sera, zapiekamy.

Sos:

Cebulę i ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do tego majonez, musztardę, czosnek, słodką paprykę, ocet winny, cukier i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki.

Bułkę kroimy na połowę. Spód smarujemy sosem, układamy na niej sałatę, kotleta z serem oraz wybrane warzywa. Wierzch bułki również smarujemy sosem. Podajemy od razu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.