Pyszny domowy hamburger z domową pieczoną bułka (nie te napompowane gotowce w sklepach), której przepis znajdziecie pod tym linkiem bułki do hamburgerów. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie najlepszym. Co tu dużo mówić… zapraszam do wykonania w swojej kuchni.
Domowy hamburger
Drukuj przepisSkładniki
- Drobiowy kotlet:
- -1 duża pierś z kurczaka
- -sól, pieprz
- - zioła: pietruszka, koper
- -około 100 ml wody
- Sos:
- -6 łyżek majonezu
- -3-4 małe ogórki konserwowe
- -1 mała cebula
- -2 płaskie łyżeczki musztardy
- -3 spore szczypty czosnku w proszku
- -3 spore szczypty słodkiej papryki
- -1 łyżeczka octu winnego
- -1/2 łyżeczki cukru
- Dodatkowo: (dowolne dodatki według uznania) :
- - sałata
- -ser żółty ( u mnie topiony cheddar)
- -cebula ( grillowana wcześniej)
- - pomidor
- -ogórek szklarniowy
- -małe ogórki konserwowe
- - ketchup
- -bułki do hamburgerów 8 sztuk ( najlepiej domowe, przepis u mnie na blogu)
Przygotowanie
Kotlety:
Mięso mielimy, dodajemy przyprawy, zioła i mieszamy. Następnie wlewamy wodę . Dłonią mieszamy mięso z wodą (mięso szybko wciągnie wodę) a następnie kulę mięsa rzucamy o miskę, w której było wyrabiane. Robimy tak kilka razy. Dzielimy na cienkie i duże kotlety ( średnica musi być nieco większą niż bułka). Jeśli mięso zbyt mocno klei się przy formowaniu kotletów, moczymy ręce w zimnej wodzie.
Mięso kładziemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu kotleta na drugą stronę kładziemy po plasterku żółtego sera, zapiekamy.
Sos:
Cebulę i ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do tego majonez, musztardę, czosnek, słodką paprykę, ocet winny, cukier i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki.
Bułkę kroimy na połowę. Spód smarujemy sosem, układamy na niej sałatę, kotleta z serem oraz wybrane warzywa. Wierzch bułki również smarujemy sosem. Podajemy od razu.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy