Gołąbki pieczone w piekarniku
Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, które upiekłam w dużym żeliwnym naczyniu. Przygotowane w taki sposób smakują bardzo smacznie i aromatycznie. Gołąbki wystarczą spokojnie na 2 dni obiadu. Można je również zamrozić i wyjąć w chwili kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku 🙂 Polecam.
Gołąbki pieczone w piekarniku
Drukuj przepisSkładniki
- -1 duża główka kapusty
- -1 kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół indyk z łopatką wieprzową)
- -2 szklanki ryżu (400 g)
- -2-3 cebule
- -sól, pieprz czarny i ziołowy
- -po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
- -ostra papryka w proszku
- Sos pomidorowy:
- -2 puszki pomidorów
- -mały koncentrat pomidorowy
- -bazylia, oregano
- -szczypta cukru
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -2-3 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie
Ryż gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Do gorącego ryżu dajemy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodajemy zioła prowansalskie, majeranek i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Kapustę myjemy, wycinamy z środka głąb. W dużym garnku (w takim w którym zmieści się nasza kapusta) gotujemy wodę, solimy. Wkładamy główkę kapusty, gotujemy chwilę. Następnie odrywamy delikatnie widelcem sparzone liście.
Z sparzonych liści odcinamy z środka grubą część z głąba. Na początku każdego liścia układamy łyżką farsz i ciasno zwijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego, żeliwnego lub dużej blachy układamy liście kapusty, które pozostały z gotowania (około 3-4 sztuki). Układamy zawinięte gołąbki i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy je sosem pomidorowym. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekamy do miękkości.
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Smacznego 🙂
17 komentarzy
Magdalena
20 stycznia 2017 at 20:48uwielbiam gołąbki,jeszcze nie piekłam, muszę spróbować:)
piegusek
20 stycznia 2017 at 22:11pyszności i zazdraszczam garnka! piękny też mi się taki marzy
piegusek
21 stycznia 2017 at 21:11ale ni smaka narobiłaś! wspaniały garnek już od dawna o takim marzę 🙂
napiecyku
26 stycznia 2017 at 22:47Właśnie dzisiaj miałam na obiad, tyle że nie z piekarnika. Musze kiedyś spróbować 😉
Edyta
27 stycznia 2017 at 19:39Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Twoje wyglądają bardzo smacznie 🙂
megi2442
9 września 2017 at 13:23Zroblam!fajny pomysl z zapieczeniwm w sosie bo zawsze robie sos oddzielnie ale uwazam ze za duzo ziol!psuja smak golabkow,moim zdaniem niepotrzebne!3/5
astra
12 października 2017 at 10:56Ja ostatnio do takich gołąbków dodałam soos pomidorowy na bazie bulionu warzywnego krakusa, super wyszły, polecam
Mariusz
21 kwietnia 2018 at 14:54Przetestowałem. Przyznam się, że kiedyś nie lubiłem gołąbków. Po tym przepisie wszystko się zmieniło. Dzięki za niego.
kasia
23 kwietnia 2018 at 14:16Pieczonych jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne. Tak wyglądają.
Izzy B
15 grudnia 2018 at 13:32Z ukiszonych lisci I zapiekane w piekarniku. Bezcenne!!
Kow
19 marca 2019 at 17:10Ja pieke w blaszce. Blaszke wykladam papierem do pieczenia podlewam smaczoną wodą lub rosołem układsm gołąbki pod kątem i przykrywam papierem lub folią al sos dorabiam pyszne
Magda
28 września 2019 at 18:06Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. zawsze robiłam tradycyjne i mąż nigdy nie był w stanie odróżnić czy zrobiłam gołąbki ja…czy jego mama ;-). Tym razem zjadł i powiedział „zarąbiste, o wiele lepsze niż robi mama….tylko jej nie mów” hehehe. Mi też bardzo smakowały….tylko dla dzieciaków muszę zrobić następnym razem oddzielnie z samą solą i pieprzem ;). Pozdrawiam
Mia C.
25 lipca 2020 at 18:12Właśnie wyjełam je z piekarnika,palce lizać.Mój przepis z dawnych lat był bardzo prosty tylko sól,pieprz,czerwona papryka i czosnek oraz liść laurowy.Pani przepis na sos pomidorowy jest świetny,dziekuje za podzielenie się przepisem.Pozdrowienia z Kanady.
Marta
8 sierpnia 2021 at 12:07Szukałam czegoś ciekawego na rodzinne spotkanie i znalazłam ten przepis. Gołąbki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Najgorsza część dla mnie, to oczywiście zawijanie kapusty, ale jakoś się udało.
Musashi
11 sierpnia 2021 at 13:58Szklane naczynie żaroodporne, w moim wypadku też jest OK. Ale chyba zainwestuję w takie żeliwne jak na zdjęciu, bo zakładam tam się sos do ścianek nie przypala.
Karola
27 grudnia 2021 at 19:57aaaa uwielbiam te gołąbki! Szkoda tylko, że trzeba się trochę przy nich narobić ;(
Agata
31 grudnia 2021 at 07:35Mam pytanie czy bulion ma zakrywać gołąbki? Mi zawsze wychodzą za sypkie.chodzi mi o to do jakiej wysokości ma sięgać bulion.z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam