Hummus z suszonymi pomidorami
czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów, pasty tahini (pasty z prażonym sezamem), czosnku i soku z cytryny. W smaku jest wyrazisty i aromatyczny. Hummus to pyszne smarowidło na kanapki. Polecam 🙂
Hummus z suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu zalewy)
- -kilka suszonych pomidorów
- -2 ząbki czosnku
- -sok z jednej cytryny
- -1/4 łyżeczki ostrej papryki
- -1 łyżka pasty tahini
- -sól do smaku
- -oliwa z suszonych pomidorów
Przygotowanie
Do pojemnika wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów.
Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.
7 komentarzy
Jola
12 kwietnia 2017 at 20:46Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Będzie to moje pierwsze podejście do hummusu
Martyna
12 kwietnia 2017 at 20:48Świetny przepis 🙂
Karolina
12 kwietnia 2017 at 20:53Jadłam i polecam! Źródło białka płynącego z roślin strączkowych oraz potasu z suszonych pomidorów. Samo zdrowie!
Sylwia
12 kwietnia 2017 at 20:54Muszę wypróbować przepis!
Piegusek
12 kwietnia 2017 at 20:55pyszności, uwielbiam takie smarowidła ?
Agata
12 lutego 2018 at 17:58czy mozna uzyc ciecierzycy ugotowanej a nie z puszki?:)
Marta
12 lutego 2018 at 22:19Może być gotowana 🙂