Najlepsze domowe jagodzianki!!. Mięciutkie w środku, z dużą ilością jagodowego nadzienia. Rozpływają się w ustach 🙂
Jagodzianki
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -15 g świeżych drożdży
- -1 szklanka mleka (250 ml)
- -szczypta soli
- -1 jajko
- -1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- -pół szklanki cukru
- -8 g cukru waniliowego
- Jagodowe nadzienie:
- -300 g jagód
- -3 łyżki cukru
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Lukier:
- -1 szklanka cukru pudru
- -kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę mleka, sól, jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i resztę składników. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Zostawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60 g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.
Jagodowe nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Lukier:
Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji jagodowe lato
13 komentarzy
Lena
13 lipca 2014 at 04:53Uwielbiam jagodzianki. Ja jeszcze daję sok z cytryny do jagód, wtedy mają ciekawszy smak 🙂
Marta
13 lipca 2014 at 14:24Fajny pomysł z tą cytryną. Następnym razem też tak zrobię 🙂
Konczi i Szpileczka
13 lipca 2014 at 09:09Mniam pyszności
Marta
13 lipca 2014 at 14:54dziękuję 🙂
kulinarna148
13 lipca 2014 at 09:11Uwielbiam takie domowe jagodzianki, poezja smaku.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Marta
13 lipca 2014 at 14:32Ja również, najlepsze drożdżowe bułeczki 😉 Znikają w kilka chwil i smakują wyśmienicie.
ilovebake.pl
13 lipca 2014 at 09:38W każde lato jagodzianki kuszą swoim wyglądem 🙂
Marta
13 lipca 2014 at 14:45Co roku są obowiązkowo na mojej liście do zrobienia. Długo czekałam aby dostać w sklepie jagody i w końcu mi się udało 🙂
Pati252
14 lipca 2014 at 15:46Z taką ilością nadzienia jagodzianki są najlepsze! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Beata
18 lipca 2014 at 20:05Dziś zrobiłam Twoje jagodzianki są przepyszne. Polecę znajomym Twoją stronę i pozwolimy sobie z niej korzystać. Powodzenia w nowych przepisach
Marta
22 lipca 2014 at 09:32Cieszę się, że jagodzianki smakowały 🙂 Dziękuję 🙂
mr konfiturro
8 sierpnia 2014 at 20:36Przepis sprawdził się doskonale:)borówka amerykańska teraz rządzi. Zrobiłem drugą wersję, z kostkami ananasa, fajnie wyszła a że borówka jest delikatniejsza więc doprawiłem go dżemem ananasowym – smacznie wypadł z Gomaru. Po takich nadziewajkach chce się pracować:)
Marta
17 sierpnia 2014 at 02:38Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂