Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania były w temperaturze pokojowej. Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta.
Keks
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g masła
- -pół szklanki cukru pudru
- -5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
- -1 łyżka proszku do pieczenia
- -225 g mąki pszennej
- -1 łyżka ekstraktu z wanilii
- -2 łyżki wódki
- -500 g bakalii: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, suszona żurawina, skórka pomarańczowa itp.
Przygotowanie
Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło dobrze ucieramy z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i wódkę, mieszamy szpatułką.
Z białek ubijamy sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, przemieszać, by rozluźnić ciasto. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę i bakalie.
Masę nałożyć do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta. Można również upiec je w dwóch mniejszych keksówkach.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
4 komentarze
lena
17 listopada 2014 at 20:09Bogactwo bakalii, taki keks jest najlepszy 🙂
Marzena
17 listopada 2014 at 20:15Uwielbiam tak bogato nadziane ciasta 🙂 mniam 🙂
marcela
30 stycznia 2015 at 01:51Wspaniały keks! Uwielbiam takie!
Marta
30 stycznia 2015 at 19:17Dziękuje 🙂