Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Knedle ze śliwkami

Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Postanowiłam zrobić z nich knedle. Są trochę pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie, ponieważ smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne 🙂 Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki czemu są jeszcze bardziej miękkie niż z samych ziemniaków. Jeśli macie zapasy mrożonych śliwek to polecam  🙂

Knedle ze śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -1-1,3 kg ziemniaków
  • -400 g twarogu
  • -2 jajka
  • -mąka ziemniaczana
  • Dodatkowo:
  • -śliwki mrożone (w sezonie świeże)
  • -śmietana lub jogurt naturalny do polania
  • -cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Następnie mielimy je w maszynce razem z twarogiem. Przekładamy do miski i mieszamy. Masę wyrównujemy, dzielimy na 4 równe części. Oddzielamy 1/4 część masy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka, wyjętą część masy. Szybko zagniatamy ciasto, (nie wyrabiamy za długo bo zacznie się kleić). Odrywamy małe kawałki ciasta i spłaszczamy je dłonią. Na środek ciasta układamy śliwkę (bez pestek) posypujemy ją około pół łyżeczki cukru. Dokładnie zlepiamy formując kulkę.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od chwili ich wypłynięcia.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    24 lutego 2015 at 12:15

    Martuś już nie pamiętam kiedy jadłam knedle, hmmm całe wieki. Bardzo fajnie Ci wyszły 🙂

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:36

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    24 lutego 2015 at 14:41

    Ja również dawno nie jadłam knedli, pyszny miałaś obiad 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    24 lutego 2015 at 16:40

    Knedle zawsze kojarzyły się mnie z końcem lata – kiedy są morele lub śliwki. Super, że można je zrobić także z mrożonych owoców, pysznie wyglądają!

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:38

      Pewnie, że można 🙂 Robiłam również z truskawkami ale ze śliwkami są wg mnie najlepsze 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    25 lutego 2015 at 16:35

    Na taki obiad miałabym właśnie ochotę 🙂

  • Reply
    kasia
    25 lutego 2015 at 19:03

    wyglądają smakowicie.

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    25 lutego 2015 at 19:12

    Świetne,też takie robię jak mam śliwki

  • Reply
    Łucja
    25 lutego 2015 at 20:52

    Jak możesz tak kusić 🙂 Serca nie masz!! Zjadłabym z przyjemnością Twoje knedle!

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:51

      Lubię kusić 🙂

  • Reply
    ania
    26 lutego 2015 at 12:26

    To właśnie są moje smaki dzieciństwa 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.