To jedno z moich ulubionych dań, które gości już od jakiegoś czasu w moim domu. Przygotowuję je na różnego rodzaju okazje lub tak po prostu dla swojej rodziny na obiad. Nie wiem tylko dlaczego nie ma jeszcze tego przepisu na blogu 🙂 Ale nic straconego, dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej w sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Kotleciki w tym wydaniu smakują nieziemsko pysznie i cieszą się dużą popularnością wśród mojej rodziny i znajomych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki panierce serowej. Tutaj radzę użyć sera twardego, długodojrzewającego – ponieważ z nim kotleciki smakują najlepiej (nadają im wyraźniejszego smaku). Robiłam już kiedyś z serem żółtym typu gouda, ale to nie ten sam smak. Koniecznie wypróbujcie przepis jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety smażone w panierce 🙂
Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z kurczaka
- -sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- -100 g sera twardego np. parmezan, pecorino, grana panado, cheedar (ewentualnie ser żółty)
- -100 g bułki tartej
- -mąką
- -2 jajka + 2 łyżki mleka
- -olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
- -łyżka masła
- -2 ząbki czosnku
- -2 puszki pomidorów krojonych
- -po łyżeczce oregano i bazylii
- -1/3 puszki mleczka kokosowego
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem (nie za mocno, nie mogą być zbyt cienkie). Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Odkładamy. Na jednym talerzu wysypujemy trochę mąki, na drugim głębszym roztrzepujemy jajka z mlekiem, a na trzecim mieszamy pół na pół bułkę tartą z startym serem na drobnych oczkach. Każdy kawałek mięsa obtaczamy delikatnie w mące następnie w jajku i panierce z sera oraz bułki (dobrze dociskamy panierkę aby dobrze przylegała).
Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy kotlety (tylko chwilkę, do momentu ich zarumienienia). Przekładamy na talerz.
Patelnię ponownie rozgrzewamy, dodajemy masło i przeciśnięty czosnek przez praskę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz oregano i bazulią. Dusimy na średnim ogniu około 10 min, aż sos lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i podgrzewamy całość jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego przelewamy sos pomidorowy. Na wierzchu układamy kotleciki.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut (czas zależy od wielkości i grubości koletów).
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Wiktoria
5 lutego 2017 at 02:32Pysznie wygląda! 🙂