W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne kotleciki z mięsem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym. Możemy podać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Polecam 🙂
Kotleciki mielone z kaszą jaglaną
Drukuj przepisSkładniki
- -0,5 kg mięsa mielonego
- -0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- -płaska łyżeczka soli
- -1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -1 jajko
- -2 łyżki bułki tartej
- Sos pomidorowy:
- -3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- -łyżka masła
- -2 średniej wielkości marchewki (starte na tarce)
- -800 g przecieru pomidorowego
- -1/3 szklanki wody
- -łyżka domowej vegety (opcjonalnie)
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -pół łyżeczki ostrej papryki
- -łyżeczka oregano
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -starty ser do posypania (u mnie grana padano)
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (dzięki temu kasza straci swój gorzki posmak). W garnku zagotowujemy szklankę wody, gotujemy kaszę przez 10 minut na dużym ogniu następnie wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystudzenia.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Do miski przekładamy mięso mielone, wystudzoną kaszę jaglaną, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczamy je w bułce tartej i przesmażamy z każdej strony na patelni. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nią czosnek i marchewkę. Smażymy kilka minut a następnie wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Doprawiamy papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut a po tym czasie dodajemy kotleciki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
piegusek
20 kwietnia 2016 at 08:02wyglądają smakowicie. u mnie dzisiaj też mięso mielone 🙂
producent buraczków
20 kwietnia 2016 at 11:10Wygląda świetnie!
Asia
20 kwietnia 2016 at 12:07Wyglądają naprawdę apetycznie! Ja z kolei słyszałam o wersji bez mięsa mielonego, ale za to z sezamem i pietruszką 🙂
Megly
20 kwietnia 2016 at 20:23Ale apetyczne! No takie kotleciki to można jeść. W dodatku towarzysza w postaci kaszy jaglanej bardzo lubię. Pozdrowionka! 🙂
napiecyku
25 kwietnia 2016 at 19:50Bardzo lubię takie kotlety, smacznie podane 🙂
wawrzyniak_kaska
26 kwietnia 2016 at 08:31Bardzo fajny przepis, już pożeram to danie wzrokiem 🙂
Ratuszowa
26 kwietnia 2016 at 11:21Świetny przepis 🙂 Zdrowy i pożywny 🙂
krzysztof_wachol_89
10 maja 2016 at 08:09Widzę w składzie moje ulubione składniki , na popołudniowy obiad jak znalazł 😉
Natalia
11 września 2018 at 11:28Aż 800g przecieru?