Kotlety de volaille to kotlety z piersi kurczaka nadziane masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam 🙂 ). Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji 🙂
Kotlety de volaille
Drukuj przepisSkładniki
- -4 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po około 150 g)
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -60 g masła
- -2 ząbki czosnku
- -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- -1 łyżka posiekanego koperku
- Panierka:
- -mąka
- -2 jajka + łyżeczka vegety
- -bułka tarta
- Surówka:
- -opakowanie mixu sałat
- -garść pomidorków koktajlowych
- -1 ogórek
- -kilka rzodkiewek
- Sos:
- -6 łyżek oliwy z oliwek
- -łyżka octu balsamicznego
- -łyżeczka miodu
- -łyżeczka ostrej musztardy dijon
- -zioła prowansalskie, tymianek i bazylia
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, uważając aby w mięsie nie zrobimy się dziury (najlepiej mięso przykryć folią spożywczą i tak rozbijać). Posypać z każdej strony solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić.
Masło kroimy w grube słupki.
Na każdym filecie układamy posiekaną natkę pietruszki, koperek i czosnek oraz po kawałku masła. Zwijamy ściśle w roladkę. Obtaczamy w mące, jajku rozbełtanym z dodatkiem vegety i bułce tartej. Olej mocno rozgrzewamy, kotlety smażymy w głębokim tłuszczu. Roladki można również podsmażyć na patelni na złoty kolor i dopiec w piekarniku.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Surówka:
Sałatę przekładamy do miski, dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, pokrojony w pół plasterki ogórek i rzodkiewkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę i podajemy.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
26 marca 2015 at 17:36Muszą być przepyszne, mięsko wygląda na mięciutkie i soczyste
Marta
26 marca 2015 at 20:53Są pyszne, bardzo nam smakowały 🙂
z majeczka w kuchni
26 marca 2015 at 20:07Bardzo je lubie, pyszna wersja
Marta
26 marca 2015 at 20:53Takie kotlety smakują pysznie 🙂
napiecyku
26 marca 2015 at 21:45Kotlet świetnie nadziany i zrolowany 🙂
Marzena
26 marca 2015 at 22:53Bardzo je lubię a wieki ich nie robiłam 🙂