Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Krótkie smażenie kotletów a następnie odparowanie ich sprawia, że mięso nie chłonie dużej ilości tłuszczu, kotlety nie wysuszają się i są miękkie w środku. Ja zawsze do wyrabiania mięsa dodaję trochę zimnej wody, dzięki czemu kotlety są mięciutkie i soczyste w środku.
Kotlety mielone z kaszą
Drukuj przepisSkładniki
- -0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe z szynki)
- -1 cebula (pokrojona w kostkę i podsmażona)
- -1 jajko
- -1-2 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
- -pieprz, sól
- -przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka
- -około 1/4 szklanki wody
- Duszona marchewka:
- -1 kg marchewki
- -2 łyżki masła
- -bułka tarta
- Sos pieczarkowy:
- -0,5 kg pieczarek
- -1 cebula
- -2 łyżki kwaśnej śmietany
- -majeranek, sól, pieprz
- -pół kostki drobiowej lub pieczarkowej
- -woda
- Dodatkowo:
- -2 torebki kaszy np. gryczanej
Przygotowanie
Kotlety mielone:
Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy mielone mięso, wcześniej podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy dodając w trakcie trochę wody, (wyrabiamy do momentu, kiedy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk). Formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony, przekładamy do garnka i odparowujemy na malutkim ogniu (około 15 minut).
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy razem. Pół kostki rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Śmietanę hartujemy dodając do niej trochę wywaru, mieszamy i dodajemy do reszty. Gotujemy do zgęstnienia (w razie konieczności sos można zagęścić 1 łyżką mąki, należy wymieszać ją z odrobiną wody i dodać do sosu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.
Kasza:
Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Marchewka:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości (uważając aby jej nie rozgotować). Wodę dokładnie odcedzamy, marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz bułkę. Dusimy jeszcze chwilę, mieszając.
Kotlety podajemy z kaszą polaną sosem pieczarkowym i duszoną marchewką.
2 komentarze
Marzena
16 września 2014 at 05:25Pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 🙂 lubię takie smaki 🙂
Marta
16 września 2014 at 08:55Dzięki. Widzę, że mamy podobne smaki : )