Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kotlety mielone

Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Krótkie smażenie kotletów a następnie odparowanie ich sprawia, że mięso nie chłonie dużej ilości tłuszczu, kotlety nie wysuszają się i są miękkie w środku. Ja zawsze do wyrabiania mięsa dodaję trochę zimnej wody, dzięki czemu kotlety są mięciutkie i soczyste w środku.

Kotlety mieloneKotlety mielone

Kotlety mielone z kaszą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe z szynki)
  • -1 cebula (pokrojona w kostkę i podsmażona)
  • -1 jajko
  • -1-2 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
  • -pieprz, sól
  • -przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • -około 1/4 szklanki wody
  • Duszona marchewka:
  • -1 kg marchewki
  • -2 łyżki masła
  • -bułka tarta
  • Sos pieczarkowy:
  • -0,5 kg pieczarek
  • -1 cebula
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -majeranek, sól, pieprz
  • -pół kostki drobiowej lub pieczarkowej
  • -woda
  • Dodatkowo:
  • -2 torebki kaszy np. gryczanej

Przygotowanie

Kotlety mielone:

Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy mielone mięso, wcześniej podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy dodając w trakcie trochę wody, (wyrabiamy do momentu, kiedy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk). Formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony, przekładamy do garnka i odparowujemy na malutkim ogniu (około 15 minut).

Sos pieczarkowy:

Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy razem. Pół kostki rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Śmietanę hartujemy dodając do niej trochę wywaru, mieszamy i dodajemy do reszty. Gotujemy do zgęstnienia (w razie konieczności sos można zagęścić 1 łyżką mąki, należy wymieszać ją z odrobiną wody i dodać do sosu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.

Kasza:

Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Marchewka:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości (uważając aby jej nie rozgotować). Wodę dokładnie odcedzamy, marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz bułkę. Dusimy jeszcze chwilę, mieszając.

Kotlety podajemy z kaszą polaną sosem pieczarkowym i duszoną marchewką.

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    16 września 2014 at 05:25

    Pyszny obiadek zrobiłaś 🙂 🙂 lubię takie smaki 🙂

    • Reply
      Marta
      16 września 2014 at 08:55

      Dzięki. Widzę, że mamy podobne smaki : )

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.