Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje.
Kurczak po chińsku
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g piersi z kurczaka
- -marynata do mięsa: łyżeczka curry, łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), kawałek imbiru, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
- -mieszanka warzyw chińskich (750 g)
- -2,5 szklanki wody
- -1 łyżeczka domowej vegety
- -pieprz, sól
- -1,5 łyżki sosu sojowego
- -pół łyżeczki papryki chilli
- -łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -3 torebki ryżu (u mnie brązowy)
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie paseczki. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w nim kurczaka i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 30 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na niej przez 5 minut kurczaka. Przekładamy go na miskę. Na tej samej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i wrzucamy mieszankę warzyw. Smażymy je przez 5 minut często mieszając. Następnie warzywa podlewamy 2 szklankami wody, dodajemy vegetę, pieprz, sos sojowy, ostrą paprykę. Dodajemy mięso i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 2-3 minuty).
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kurczaka z warzywami. Podajemy.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy