Lubicie szybkie obiady? Jeśli tak to spodoba Wam się ten przepis 🙂 Kurczak z mieszanką meksykańskich warzyw w sosie pomidorowym podany na razowym makaronie. To moja propozycja na bardzo smaczny i zdrowy obiad 🙂
Makaron z kurczakiem po meksykańsku
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie (400 g) makaronu świderki
- -1 pierś z kurczaka
- -sól, pieprz, ostra papryka
- -1 duża cebula
- -2 ząbki czosnku
- -1 papryczka chili
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
- -2 puszki pomidorów krojonych lub 800 ml passaty pomidorowej
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu przez kilka minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek do zeszklenia. Po chwili dodajemy również pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz słodką paprykę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy mrożoną mieszankę warzyw i smażymy 10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę lub pomidorki z puszki i dusimy wszytko na małym ogniu około 15 minut. Pod sam koniec wrzucamy kawałki kurczaka.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sitku.
Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy sosem i podajemy.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Gusia
23 lutego 2015 at 21:32Na pewno pyszne 🙂
Marzena
23 lutego 2015 at 21:56Pyszny makaronik 🙂 bardzo lubię takie smaki 🙂
ania
26 lutego 2015 at 12:12Makaron czesto jest na moim stole – głównie dlatego że tak szybko się go przygotuwuje 🙂
Super przepis 🙂
Marta
27 lutego 2015 at 04:53To tak jak u mnie 🙂 Nie dość, że szybko się go przygotowuje to można wyczarować z jego użyciem pyszne dania 🙂
Malwina
27 lutego 2015 at 15:15Przepis jest bardzo oryginalny. Często robiłam kurczaka po meksykańsku, ale na połączenie z makaronem bym nie wpadła ^^ Tylko ta mieszanka Iglotexu nie wszędzie jest dostępna 🙁
Marta
6 marca 2015 at 05:13Z makaronem super smakuje, polecam spróbować 🙂 jeśli nie masz dostępu do mieszanki z firmy Iglotex, możesz użyć innej, dowolnej lub wykorzystać warzywa z puszki 🙂 Pozdrawiam 🙂
Triss
15 września 2016 at 14:23Mam głupie pytanie, ale czy 1 pierś to taka pojedyncza czy jedna cała podwójna?
Marta
15 września 2016 at 22:07podwójna 😉