Ciasta/ Ciasta z owocami

Murzynek z wiśniami

Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty.

Murzynek z wiśniamiMurzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 50

Składniki

  • -250 g masła
  • -1 szklanka cukru
  • -4 łyżki mleka
  • -3 łyżki kakao
  • -4 jajka
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -200 g wiśni (mogą być mrożone) + 1 łyżka cukru
  • -garść płatków migdałowych

Przygotowanie

Masło roztapiamy, dodajemy cukier, mleko i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.

Wiśnie drylujemy i lekko podgrzewamy z cukrem w małym garnuszku.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i większą część masy kakaowej (wystudzonej), mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie łączymy.

Do blaszki keksowej (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy, na masę połowę wiśni a następnie przykrywamy resztą ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu polewamy pozostałą polewą czekoladową z rondelka. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji w wisniowym sadzie 2014

"W

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    gin
    27 lipca 2014 at 22:12

    Niezwykle kusząco się prezentuje 🙂

    • Reply
      Marta
      1 sierpnia 2014 at 22:49

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    Smakowisko
    4 sierpnia 2014 at 10:00

    Wygląda pysznie 😉

  • Reply
    Pati252
    18 sierpnia 2014 at 19:57

    Super połączenie! Wiśnie doskonale współgrają z czekoladą, więc jestem pewna, że murzynek był wyśmienity! 🙂

    • Reply
      Marta
      2 września 2014 at 13:54

      Moje ulubione połączenie: wiśni z czekoladą 🙂 Zamroziłam sobie kilka woreczków wiśni aby móc się cieszyć ich smakiem zimną 🙂

  • Reply
    Asiek
    22 grudnia 2015 at 18:48

    Mam pytanie czy mozna dać wiśnie ze słoika które są w drzemie?? drzemu nie ma duzo poprostu wydrylowalam wiśnie i wsypalam drzemfix zagotowalam. Myslicie ze nada sie do tego piernika?

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2015 at 18:56

      Myślę, że możesz użyć takich wiśni z dżemu. pozdrawiam 🙂

  • Reply
    ola
    10 stycznia 2016 at 15:12

    Identyczny przepis właśnie spisałam z innego blogu. ktoś z kogoś ściągnął, ty, albo tamta blogerka, od ktorej mam przepis. nieładnie, fuj, wręcz obrzydliwe.

    • Reply
      Marta
      10 stycznia 2016 at 15:36

      Przepraszam ale na dole jest źródło skąd został wzięty przepis. Zawsze gdy korzystam z przepisu innej osoby informuję o tym na blogu.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.