Mus z gruszek z dodatkiem soku i skórki pomarańczy. Mus nie zawiera ani grama cukru, ponieważ gruszki same w sobie są słodkie. Zdrowy i bardzo pyszny, doskonały dla dzieci. Z podanego przepisu wychodzą 2 słoiczki musu gruszkowego. Przepis wzięłam z Kuchni Lidla, pominęłam w nim jedynie cukier, który był moim zdaniem zbędny.
Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Drukuj przepisSkładniki
- -2 kg gruszek
- -1 szklanka wody
- -1 pomarańcza
Przygotowanie
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
*Gdyby jednak okazało się, że gruszki są za mało słodkie, należy je dosłodzić (cukier dodajemy po ugotowaniu i przetarciu gruszek przez sito).
2 komentarze
Marzena
7 września 2014 at 19:57Mniam ale to musi być pyszne. Rewelacyjne połączenia smaków i aromatów 🙂 poproszę słoiczek 🙂
Marta
8 września 2014 at 21:59Marzenko, zapraszam po słoiczek 🙂 Jest przepyszny i obawiam się, że długo nie postoi na mojej półce z przetworami 🙂