Omlet z cukinią i pomidorami to świetny pomysł na śniadanie lub lekki, letni obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Najlpierw wszystkie składniki podsmażamy na patelni, następnie zalewamy jajkami i zapiekamy aż omlet się zetnie. Najlepiej do tego celu posłuży nam patelnia z opcją pieczenia w piekarniku ale jeśli takiej nie posiadamy, wystarczy nam pokrywka. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do omletu ulubione składniki.
Omlet z cukinią i pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -4 jaka
- -łyżka mleka
- -2 łyżki masła
- -2 szalotki lub 1 średnia cebula
- -4 plasterki szynki
- -pół cukini (jeżeli jest mała to możemy dać całą)
- -2 pomidory
- -60 g sera mozzarella
- -sól, pieprz
- -kilka listków świeżej bazyli
Przygotowanie
Jaka roztrzepujemy z 1 łyżką mleka, odkładamy. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w krążki. Pomidory kroimy w kostkę, wędlinę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nią cebulę, podsmażamy. Po chwili dodajemy cukinię. Gdy trochę miękkie, dodajemy szynkę i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i swieżą bazylią. Smażymy około 5 minut do miękkości. Po tym czasie wlewamy mieszankę z jajek, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser mozzarella. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10 minut aż cały omlet się zetnie. W połowie czasu najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką lub wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Obiad gotowy!
24 lipca 2015 at 16:32Wymarzone śniadanie! chociaż zdarza się nam jadać omlety i na obiad właśnie w takiej wypasionej wersji – z cukinią, serem:)
Marta
28 lipca 2015 at 08:56Taki omlet jest syty więc często przygotowuję go również na szybki obiad, gdy nie mam czasu gotować 🙂
z majeczką w kuchni
24 lipca 2015 at 17:35Pycha takie śniadanko, super składniki, lubię takie
napiecyku
24 lipca 2015 at 20:17Dzisiaj miałam takie samo śniadanie, ale moje zdjęcia nie są tak apetyczne jak Twoje, pyszne śniadanko 🙂
zewsząd i znikąd
14 czerwca 2016 at 13:34Zwykłą patelnię można bezpiecznie włożyć do pieca – wystarczy owinąć uchwyt folią aluminiową.
Żarłok
6 sierpnia 2017 at 10:49Super omlet. Wcale nie trzeba wkładać patelni do piekarnika wystarczy przykryć pokrywką a cienko pokrojona mozzarella się rozpłynie.
Iwona
15 stycznia 2019 at 15:29Pyszne! Zrobiłam dzisiaj na obiad 🙂