Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciastka

Orzechy

Male ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem przypomina gofrownicę), którą bez problemu można dostać w sklepie. Ja swoją kupiłam w internecie. Upieczone łupinki nadziewamy kremem z mleka w proszku i zlepiamy je ze sobą. Są delikatne, kruche i bardzo pyszne. Najlepiej smakują po 2 dniach po przygotowaniu. Polecam.

img_1503

Orzechy

Orzechy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 75

Składniki

  • Orzeszki:
  • -5 szklanek mąki pszennej
  • -płaska łyżeczka sody
  • -szczypta soli
  • -kostka miękkiego masła lub margaryny (250 g)
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -szklanka gęstej śmietany
  • Masa:
  • -200 g masła
  • -1/3 szklanki mleka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki kakao
  • -2 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie

Orzeszki:

Mąkę z sodą przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego. Formę do orzechów rozgrzewamy. Kuleczki z ciasta wkładamy do nagrzanej formy w ich zagłębienia. Pieczemy po około 2-3 minuty na jasno złoty kolor.

Masa:

Masło, mleko, cukry i kakao zagotować do rozpuszczenia się składników. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Upieczone połówki orzeszków nadziewamy kremem i zlepiamy je ze sobą.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Ania
    3 stycznia 2015 at 13:58

    Uwielbiam te ciasteczka. Bardzo ciekawy przepis na mase, do tej pory jadłam z masą orzechową ale Twoja również musi być super 🙂

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:32

      Następnym razem zachęcam wypróbować moją masę 🙂 Jest pyszna 🙂

  • Reply
    Szefowa w swojej kuchni ;-)
    3 stycznia 2015 at 17:58

    Kupiłam formę i robiłam tylko raz. Będę musiała kiedyś spróbować. 🙂

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    3 stycznia 2015 at 18:12

    Uwielbiam te orzeszki, to dla mnie smak z dzieciństwa.

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:22

      Ja również bardzo je lubię 🙂 Są pyszne 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    5 stycznia 2015 at 21:09

    Ciekawa jestem smaku, muszę zakupić foremki, wyglądają przepysznie 🙂

  • Reply
    gin
    5 stycznia 2015 at 21:40

    Prześliczne 🙂

  • Reply
    Beata
    12 lutego 2015 at 07:17

    Czy z tego przepisu można też zrobić grzybki, bo mam taką formę?

    • Reply
      Marta
      12 lutego 2015 at 13:11

      Myślę że tak 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.