Dania obiadowe/ Zapiekanki

Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami to doskonała propozycja na obiad, kolację lub rodzinne przyjęcie. Bardzo smaczne, sycące danie. Świetnie prezentuje się na stole do zaprezentowania dla gości.

Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkamiPapryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkamiPapryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -4 czerwone papryki
  • -1,5 torebki ryżu
  • -250 g pieczarek
  • -400 g pierś z kurczaka
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -koperek, pietruszka
  • -szczypiorek
  • -mała cebula (drobno posiekana)
  • -1 surowe jajko
  • -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • -pieprz, sól
  • -oregano, bazylia, tymianek
  • -krojone pomidory z puszki
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Papryki kroimy wzdłuż na 2 części, dokładnie myjemy, a następnie każdy środek smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Pierś z kurczaka drobno kroimy.

W misce mieszamy ryż z mięsem, dodajemy pieczarki, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, posiekany koperek z pietruszką, szczypiorek, cebulę, jajko, czosnek, wszystkie zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Napełniamy farszem przygotowane papryki, nakładamy po trochę krojonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz bazylii i oregano. Polewamy odrobiną oliwy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    26 czerwca 2014 at 10:32

    Mniam uwielbiam!!

    • Reply
      Marta
      26 czerwca 2014 at 13:48

      O tak, ja też 🙂 Mogłabym jeść taką paprykę bardzo często 🙂

  • Reply
    Andzia
    26 czerwca 2014 at 10:42

    Wygląda bardzo apetycznie 😀

    • Reply
      Marta
      26 czerwca 2014 at 13:50

      Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

  • Reply
    Misia
    18 listopada 2015 at 20:51

    Czy kurczaka trzeba wcześniej podsmażyć czy napełnić papryki surowym?

    • Reply
      Marta
      19 listopada 2015 at 23:12

      Nie, nie trzeba 🙂 Ja napełniam papryki surowym, dzięki czemu mięso nie wychodzi suche.

  • Reply
    kingaL
    24 kwietnia 2017 at 15:02

    Czy cos poza tym dodajesz do obaidu? W sumie ryz jest (w papryce) mieso tez wiec sama nie wiem 😉

    • Reply
      Marta
      24 kwietnia 2017 at 19:53

      Raczej nie, ale możesz podać np. mix sałat z warzywami 🙂

  • Reply
    kingaL
    25 kwietnia 2017 at 21:19

    Zrobilam dzisiaj 🙂 Do farszu dodalam troche slodkiej papryki i przyprawy warzywnej ale mysle ze jeszcze mozna by bylo przyprawic osobno delikatnie kurczaka. I dobrze by sie komponowala kukurydza. Z tymi zmianami mysle ze wejdzie do naszego menu 🙂 Mojemu dwulatkowi bardzo smakowalo :))

  • Reply
    Amator jakich mało
    12 października 2017 at 07:35

    Mam nadzieje że uda mi się zrobić to dobrze i oczarować chłopaka 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.