Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami to doskonała propozycja na obiad, kolację lub rodzinne przyjęcie. Bardzo smaczne, sycące danie. Świetnie prezentuje się na stole do zaprezentowania dla gości.
Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- -4 czerwone papryki
- -1,5 torebki ryżu
- -250 g pieczarek
- -400 g pierś z kurczaka
- -kilka suszonych pomidorów
- -koperek, pietruszka
- -szczypiorek
- -mała cebula (drobno posiekana)
- -1 surowe jajko
- -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- -pieprz, sól
- -oregano, bazylia, tymianek
- -krojone pomidory z puszki
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
Papryki kroimy wzdłuż na 2 części, dokładnie myjemy, a następnie każdy środek smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Pierś z kurczaka drobno kroimy.
W misce mieszamy ryż z mięsem, dodajemy pieczarki, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, posiekany koperek z pietruszką, szczypiorek, cebulę, jajko, czosnek, wszystkie zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Napełniamy farszem przygotowane papryki, nakładamy po trochę krojonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz bazylii i oregano. Polewamy odrobiną oliwy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Konczi i Szpileczka
26 czerwca 2014 at 10:32Mniam uwielbiam!!
Marta
26 czerwca 2014 at 13:48O tak, ja też 🙂 Mogłabym jeść taką paprykę bardzo często 🙂
Andzia
26 czerwca 2014 at 10:42Wygląda bardzo apetycznie 😀
Marta
26 czerwca 2014 at 13:50Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Misia
18 listopada 2015 at 20:51Czy kurczaka trzeba wcześniej podsmażyć czy napełnić papryki surowym?
Marta
19 listopada 2015 at 23:12Nie, nie trzeba 🙂 Ja napełniam papryki surowym, dzięki czemu mięso nie wychodzi suche.
kingaL
24 kwietnia 2017 at 15:02Czy cos poza tym dodajesz do obaidu? W sumie ryz jest (w papryce) mieso tez wiec sama nie wiem 😉
Marta
24 kwietnia 2017 at 19:53Raczej nie, ale możesz podać np. mix sałat z warzywami 🙂
kingaL
25 kwietnia 2017 at 21:19Zrobilam dzisiaj 🙂 Do farszu dodalam troche slodkiej papryki i przyprawy warzywnej ale mysle ze jeszcze mozna by bylo przyprawic osobno delikatnie kurczaka. I dobrze by sie komponowala kukurydza. Z tymi zmianami mysle ze wejdzie do naszego menu 🙂 Mojemu dwulatkowi bardzo smakowalo :))
Amator jakich mało
12 października 2017 at 07:35Mam nadzieje że uda mi się zrobić to dobrze i oczarować chłopaka 🙂