Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego nie dostaniecie, wystarczy awokado zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie będzie już wystarczająco miękkie 🙂
Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni 🙂
W przepisie użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z firmy Green Spoon. Jest to olej o niepowtarzalnym orzechowym aromacie i smaku. Szczerze polecam! 🙂
Pasta z awokado
Drukuj przepisSkładniki
- -1 awokado
- -łyżeczka soku z cytryny
- -3 jajka
- -1 ząbek czosnku
- -1-2 łyżeczki chrzanu
- -łyżeczka oleju rzepakowego, u mnie Green Spoon
- -płaska łyżka majonezu
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Dodajemy drobno starty ząbek czosnku, chrzan, olej, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Marzena
2 czerwca 2015 at 14:42Pasta wygląda pysznie. A ten olej jest świetny 🙂
Marta
4 czerwca 2015 at 19:28Dziękuje, olej świetnie komponuje się w takich pastach:)
Ania - Kto ugości moich gości?
2 czerwca 2015 at 16:11Uwielbiam tą pastę! Z takim olejem musi być jeszcze lepsza 🙂
Marta
4 czerwca 2015 at 19:29Ja również bardzo ją lubię i często przygotowuję 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
2 czerwca 2015 at 21:42Świetna pasta 🙂
Megly
3 czerwca 2015 at 06:46Ja mam tak, że samo awokado mi nieszczególnie pochodzi jeśli chodzi o smaki, ale już we wszelkich innych potrawach z jego udziałem mi nie przeszkadza. A jest bardzo zdrowe, więc warto się o niego pokusić czasami. Chociażby z tego względu. Z wielką chęcią spróbowałabym takiej pasty. Pozdrawiam cieplutko 🙂
z majeczką w kuchni
3 czerwca 2015 at 06:47Świetna, lubię takie pasty z awokado też 😉
mucha123
6 czerwca 2015 at 09:34Pasta pyszna- spałaszowaliśmy dzisiaj na śniadanie:))- mniam, mniam
Marta
7 czerwca 2015 at 22:23Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Halina
13 kwietnia 2021 at 17:31Pasta na pewno pyszna, a olej rewelacyjny – pozdrawiam 🙂