Pierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów.
Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto krucho- drożdżowe:
- -600 g mąki
- -180 g masła, roztopionego
- -3 jajka
- -45 g świeżych drożdży lub 3 torebki suszonych drożdży (21 g)
- -sól morska
- Nadzienie:
- -nieduża pierś z kurczaka około 400 g
- -500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- -150 g sera feta, pokruszonego
- -1/3 szklanki drobno startego sera żółtego
- -2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- -1 jajko
- -szczypta gałki muszkatołowej
- -świeżo zmielony czarny pieprz
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane do posmarowania
Przygotowanie
Nadzienie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pierś z każdej strony. Odkładamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek drobno pokrojony, smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i siekamy drobno na desce.
Szpinak łączymy z serem feta, dodajemy kurczaka, starty ser, jajko, gałkę muszkatołową oraz czarny pieprz.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajka, sól, drożdże( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut.
Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy około 8 cm (lub większe).
Nałożyć farsz, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepić. Ułożyć na blasze do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 35 - 45 minut.
Przepis pochodzi z kwestii smaku.
4 komentarze
Amanda
29 grudnia 2015 at 13:40Pierogi wyszły pyszne!
Mam natomiast jedno pytanie, chciałabym zrobić te pierogi ale z farszem na słodko, możesz coś doradzić? 🙂
Nutella się do tego nadaje? 🙂
Marta
29 grudnia 2015 at 22:31Może z twarożkiem? Jeżeli lubisz to możesz dodać do niego trochę suszonych owoców, np. żurawiny lub rodzynek. Świetnie się również nada nadzienie z makiem. Jeżeli chcesz wykorzystać nutellę to polecam drożdżowe bułeczki z tego przepisu: http://nowa.mgotuje.pl/drozdzowki-z-nutella/
Lilanda
31 grudnia 2015 at 15:40zrobiłam dzisiaj na sylwestra 🙂 mega fajnie wyszły. no ale pootwierało się jakieś..90% ale to nic! mało gotuję więc porady dla takich samych sierot jak ja: warto sklejać pierożki białkiem jajka; fajnie posypać po wierzchu (na żółtko) siemieniem lnianym/sezamem/czymśtam; farszu starczy.. bez obaw; wykrajałam kuflem do piwa; ważne, żeby farsz był dość suchy.. ja dodałam troszeczkę bułki tartej (dzięki Ci Mamo!) to załatwiło sprawę wyciekania wody.
jola
3 października 2018 at 19:06witam, mam pytanie czy pierożków nie zostawić do wyrośnięcia, od razu pakujemy do piekarniaka?