Dania bezmięsne/ Dania obiadowe/ Dania z ryb/ Makarony

Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli

Pieczony łosoś podany na makaronie z domowym pesto z rukoli. Bardzo proste, smaczne danie. Do pesto użyłam rukoli, ze swojego ogródka, którą zasadziłam już jakiś czas temu. W przepisie zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego smaku. Przepis pochodzi z książki „Make cooking easier, przepisy na cztery pory roku” autorki Zosi Cudny, którą recenzowałam tutaj.

Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -około 300 g świeżego łososia
  • -gałązka tymianku
  • -3/4 szklanki białego wina (półsłodkiego)
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -sól, pieprz
  • Pesto z rukoli:
  • -2 szklanki świeżej rukoli
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -1/3 szklanki orzechów np. nerkowca lub piniowych)
  • -1/3 szklanki świeżego startego parmezanu
  • -1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • -sól morska
  • Dodatkowo:
  • -około 300 g ugotowanego makaronu (al dente)

Przygotowanie

Płat łososia dzielimy na 2-3 części, solimy, przekładamy do miski i zalewamy białym winem. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Łososia wyjmujemy z zalewy, przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, solą, świeżym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut (w przepisie był podany czas pieczenia 30 minut i temp. 220 stopni, to zdecydowanie za długo jak na łososia).

Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, a następnie wszystkie składniki pesto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku (solą, pieprzem i ewentualnie oliwą z oliwek). Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Upieczonego łososia podajemy z pesto z rukoli wymieszanym z makaronem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    16 lipca 2015 at 07:56

    Mniam ale to pysznie wszystko wygląda 🙂

  • Reply
    napiecyku
    16 lipca 2015 at 20:14

    Pyszna rybka, takie domowe pesto najlepsze 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    17 lipca 2015 at 10:56

    Zdecydowanie moje smaki 🙂

  • Reply
    Monika
    23 lipca 2015 at 12:43

    Właśnie robię łososia z twojego przepisu pesto wyszło rewelacyjnie boje się tylko ze rybka nie dotrwa do gotujacego sie makaronu:p polecam ten przepis sama na pewno nie raz jeszcze go powtórzę 🙂

    • Reply
      Marta
      23 lipca 2015 at 23:57

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Pozdrawiam

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.